Uzroci mogu biti različiti, od lijekova do medicinskih stanja, ali prehrana igra ključnu ulogu u rješavanju ovog problema. Srećom, često je dovoljno unijeti nekoliko jednostavnih promjena kako bi se simptomi ublažili.
Jedna od najvažnijih preporuka stručnjaka je povećati unos vode i vlakana. Namirnice poput cjelovitih žitarica, mahunarki, voća, povrća i orašastih plodova ističu se kao najbolje. Kako prenosi portal Eating Well, odrasli bi trebali unositi između 22 i 34 grama vlakana dnevno, ovisno o spolu i dobi.
Važno je i redovito piti dovoljno tekućine. “Nedovoljan unos vlakana ili konzumacija prevelikih količina vlakana bez dovoljnog unosa vode može dovesti do zatvora”, upozorava dijetetičarka Annette Snyder i dodaje: “Vlakna i voda zajedno dodaju masu stolici, što omogućuje lakše kretanje kroz crijeva”.
Međutim, jedan od najukusnijih i najjednostavnijih načina za povećanje unosa vlakana jest svakodnevno konzumiranje šačice orašastih plodova. Dijetetičarke Annette Snyder i Amy Pendleton Kay su kao svoju omiljenu prehrambenu opciju izdvojile bademe. U nastavku izdvajamo zašto smatraju da su najbolji za rješavanje problema sa zatvorom.
Izvor magnezija
Bademi su izvrstan izvor magnezija, u samo 28 grama nalazi se čak 77 miligrama ovog važnog minerala. Magnezij ima mnoge funkcije u organizmu, a posebno se ističe njegov doprinos zdravoj probavi.
“Vlakna, magnezij i antioksidansi prisutni u bademima mogu poboljšati probavu i podržati zdravu crijevnu mikrobiotu. Raznolika i uravnotežena crijevna flora poboljšava probavu i pomaže u prevenciji kroničnog zatvora”, ističe Pendleton Kay.
Bademi su bogati vlaknima
U 28 grama badema nalazi se gotovo četiri grama vlakana. “Hrana bogata vlaknima važna je jer pomaže omekšati stolicu i potiče redovitost pražnjenja, što ublažava simptome zatvora”, dodaje Pendleton Kay, prenosi Eating Well.
Bademi sadrže i topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna privlače vodu i pretvaraju se u gel koji olakšava kretanje sadržaja kroz crijeva, dok netopljiva vlakna povećavaju volumen stolice. Osim što povoljno djeluju na probavu, vlakna imaju još jednu važnu ulogu – pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Zdrave masnoće pomažu probavi
Mnoge dijetetičarke ističu i važnu, ali često zanemarenu ulogu masnoća u zdravoj probavi. “Prehrambene masnoće mogu pomoći kod zatvora tako što pojačavaju kontrakcije mišića u crijevima i potiču debelo crijevo na pražnjenje”, objašnjava Snyder. “Najbolje je birati manje upalne, nezasićene masnoće, poput onih u bademima. Te masnoće, u kombinaciji s vlaknima, podupiru zdrave bakterije u crijevima”, dodaje.
U porciji od 28 grama badema nalazi se 14 grama masnoće, pri čemu većinu čine jednostruko nezasićene masnoće.
Znanstvena istraživanja potvrđuju ovu vezu – europska studija provedena na više od 1.400 odraslih pokazala je da su osobe koje su redovito konzumirale masnoćama bogatu hranu poput orašastih plodova, maslinovog ulja i maslaca, rjeđe patile od zatvora. Iako su dijete s niskim udjelom masnoća bile popularne u prošlosti, danas je jasno da su masnoće esencijalne za zdravlje i pravilan rad organizma, pa tako i za redovitu probavu, prenosi Eating Well.