Svijet

Agresija na Ukrajinu "ogulila" Nijemce: Vojska članice NATO-a u problemu s naoružanjem

U njemačkoj vojsci trenutno je veća nestašica oružja i opreme nego prije ruske invazije na Ukrajinu, navodi u utorak parlamentarna povjerenica za oružane snage u godišnjem izvještaju.

FOTO:  EPA-EFE/FILIP SINGER
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

Bundeswer ima premalo svega, a ima još manje od ruske invazije, 24. februara 2022. godine izjavila je Eva Hoegl, koja brani prava vojnika, novinarima u Berlinu.

Ona je osudila vladu da je spora, ne samo u trošenju specijalnog fonda od 100 milijardi eura koji je osnovan prošle godine kako bi se snage vratile na početak, nego i u obnavljanju vojnih zaliha nakon što je oružje po užurbanom postupku poslano Kijevu.

Pročitajte još

– Naši vojnici pozdravljaju podršku Ukrajini iako ona stvara velike praznine (u njihovim zalihama) kada se haubice, višecjevni raketni bacači ili tenkovi Leopard predaju Kijevu – navodi Hoegl, tražeći da se naređenja izdaju brže, prenosi Fena.

Ona je pozvala zvaničnike da ubrzaju modernizaciju kasarni za koje je navela da su u sramotnom stanju širom zemlje, kritikujući nedostatak funkcionalnih toaleta, tuševa i bežičnog interneta.

Investicione potrebe za ažuriranje infrastrukture, po njenoj procjeni, je ukupno 50 milijardi eura, prenosi Reuters.