BiH

Afera Respiratori: Svjedokinja kazala da je prevarena za 700.000 eura

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Suđenje u aferi Respiratori nastavljeno je svjedočenjem Sanje Lekić, vlasnice firme BTL Medical iz Podgorice, koja je posredovala u nabavci respiratora za Federaciju BiH u preljeće 2020. Na današnjem ročištu svjedočila je na poziv odbrane Fikreta Hodžića.

Lekić je izjavila da posrednici u nabavci respiratora za Federaciju BiH nisu imali dogovor o uvećavanju cijena kako bi pribavili imovinsku korist.

Rekla je i da je njena firma nabavila 15 respiratora za Klinički centar Crne Gore, a da je poslije napravila ugovor sa Sinofarmom iz Beograda o nabavci 200 respiratora ACM 812A, istog modela koji će kasnije naručiti i Federacija. Kazala je da je Sinofarm raskinuo ugovor zbog neblagovremene isporuke i da je slučaj na sudu.

Pročitajte još

Na pitanje braniteljice Mirne Avdibegović da li bi bilo tačno ako bi neko tvrdio da je 100 od tih 200 respiratora isporučeno Federaciji, Lekić je odgovorila da ne bi.

Nije tačno. Ovi se nalaze u Baru, s istim tarifnim oznakama…”, navela je svjedokinja.

Govorila je i o negativnim iskustvima i “prevarama i lažima” u poslovanju s Kristijanom Marićem, koji je na poziv Tužiteljstva svjedočio u prosincu 2021, kao i Bornom Cicerom i njegovom firmom Exotrade iz Rijeke. Lekić je rekla da je s Marićem imala ugovor za prijevoz 15 respiratora za Crnu Goru, ali da ga on nikad nije ispoštovao.

“Bila je avansna uplata, ništa se nije moglo bez avansa… Nikad nije dostavio respiratore ni vratio novac… Marić je bio ponudio lažni let”, navela je svjedokinja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kazala je da je prevarena za 700.000 eura po jednom drugom ugovoru koji je imala sa Exotradeom. Prema njenim saznanjima, Exotrade nije nikad isporučio ni respiratore za koje mu je novac uplatila jedna firma iz Srbije. Ona smatra da je sreća da i Hodžić nije bio prevaren. Lekić je rekla da je sa Hodžićem imala ugovor o posredovanju, jer nije željela da bude dobavljač, kako joj se ne bi ponovila situacija s rokovima isporuke.

Dodala je da je Hodžiću “ustupila” cijene koje su njoj bile ponuđene. Objasnila je da je ugovorom bila predviđena provizija od 150.000 eura. Tvrdi da je veći dio od provizije bio namijenjen za njenog poslovnog partnera Semira Cerića iz Londona. Ovaj novac, kako je kazala, nikad joj nije isplaćen. Prema riječima Lekić, cijene respiratora na početku pandemije drastično su se mijenjale.

Na pitanja tužitelja Mirze Hukeljića, ona je potvrdila da je u ugovoru od 28. ožujka 2020. sa Sinofarmom”cijena respiratora bila 25.000 eura, a da je ona sa Exotradeom dogovorila cijenu od 19.500 eura. Potvrdila je da je u ugovoru koji je sačinjen nešto kasnije cijena skočila na 22.000 eura za respiratore koje je Exotrade platio 11.900 dolara, što je saznala tek kasnije u sudskom postupku. Ona je potvrdno odgovorila i na sugestiju tužioca da nije imala ugovore sa dobavljačima iz Kine.

Nije položila zakletvu Lekić nije položila zakletvu za svjedoka pošto je osumnjičena u istrazi Tužiteljstva BiH. Ona je prije svjedočenja rekla da je 2. rujna ispitana kao osumnjičena iako su je tužitelji iz BiH ranije saslušavali kao svjedoka. Istaknula je da im je dostavljala svu dokumentaciju u vezi s nabavkom respiratora. Dodala je da joj je prije sedam dana u okviru te istrage oduzet mobilni telefon.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Hodžićem i firmom “F.H. Srebrena malina”, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica financija Jelka Miličević. Obrana Hodžića uložila je i set materijalnih dokaza, među kojima i dokumente koji pokazuju da je, kako je navela braniteljica, optuženi inzistirao da veleposlanik BiH u Kini provjeri raspoloživost respiratora u skladištu prije nego što legne novac na račun dobavljača. Avdibegović je navela da ulaže dokaze koji pokazuju da je Hodžić imao namjeru da proširi poslovanje na medicinsku opremu, ocijenivši da se ne može govoriti o udruživanju s Novalićem i Solakom. Suđenje se nastavlja 30. studenog saslušanjem svjedoka optužene Miličević.

Prihvati notifikacije