Svijet

Američki general objavio procjenu broja ubijenih ruskih i ukrajinskih vojnika

Više od 100.000 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u Ukrajini, a ukrajinske snage će vjerovatno imati sličan broj žrtava, izjavio je u srijedu najviši američki general Mark Milley.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Brojke koje je dao Milley, a koje se ne mogu nezavisno potvrditi, najpreciznije su do sada iz Vlade Sjedinjenih Američkih Država više od osam mjeseci nakon početka rata.

Milley je također rekao da postoji šansa za pregovore o okončanju rata, te da vojna pobjeda možda neće biti moguća ni za Rusiju ni za Ukrajinu.

“Mora postojati obostrano priznanje da se vojna pobjeda vjerovatno u pravom smislu riječi možda ne može postići vojnim sredstvima, i stoga se morate okrenuti drugim sredstvima”, rekao je Milley i dodao kako “postoji prilika za pregovore”, prenose agencije.

Milleyjevi komentari uslijedili su nakon što je Rusija naredila svojim trupama da se povuku iz grada Hersona na jugu Ukrajine, što je veliki udarac za Moskvu.

No, zvaničnici u Kijevu su reagovali sa oprezom, rekavši da je malo vjerovatno da će ruska vojska napustiti strateški grad bez borbe, dok je američki predsjednik Joe Biden sugerisao da je povlačenje dokaz da Moskva ima “stvarne probleme” na ratištu.