Magazin

Kuhar otkriva trik: Ovo je jedina masnoća za dobar odrezak

Savršena priprema lijepo ispečenog komada mesa nije lak posao, a male pogreške mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu i okus odreska.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kako bi vam pomogao da postignete savršeni odrezak, bilo na roštilju ili gril tavi, jedan je kuhar je ukazao na neke od najjednostavnijih, ali i najvećih pogrešaka prilikom pripreme, piše Express.

Pročitajte još

Kuhar Andy Hearnden, poznatiji kao Andy Cooks na TikToku, nedavno je podijelio tri najveće pogreške koje je tijekom godina vidio da ljudi rade kad pripremaju odrezak.

Objasnio je da te jednostavne pogreške u kuhanju “uništavaju” vaše odreske. Jedna se odnosi na vrstu masnoće koja se dodaje u tavu ili na roštilj – i ulje bismo trebali potpuno izbjegavati.

U nedavnom videu objavljenom na njegovoj TikTok stranici, Andy je objasnio da nikad ne biste trebali pripremati odreske s uljem. Umjesto toga, kuhar je preporučio korištenje loja kao poželjne masnoće.

Loj je vrsta životinjske masnoće, obično dobivene od rastopljene goveđe ili ovčje masti (sala). Loj je čvrsta, bijela masnoća koja nastaje kada se salo rastopi kako bi se odvojila masnoća od ostalih tkiva i nečistoća.

Ne koristi se samo u kuhanju, već i za izradu svijeća. Prednost korištenja loja za pripremu odreska je ta što ima visoku točku dimljenja, što znači da se može zagrijati na visokoj temperaturi prije nego što počne vidljivo dimiti i raspadati se.

Masnoća također može pomoći u dodavanju dodatnog sloja okusa vašem odresku. Andy je objasnio: “Loj je fantastična prirodna masnoća, ali što je još važnije, dodaje mnogo ukusniji goveđi okus vašem odresku.”

Andy je također savjetovao domaćim kuharima da se ne boje pretjerati sa začinjavanjem odreska. Debeli komad odreska trebat će obilnu količinu soli jer će većina završiti u tavi.