Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća.
Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih jedinjenja, ima ih više od 300.
Korisna zaštita od mnogih oboljenja
Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi usporavajući time starenje organizma i sprječavajući razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.
Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno.
Bogata je antioksidansom antocijanom, koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Stimuliše rad štitne žlijezde pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola. Stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog kese. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluzokože crijeva i zaustavlja proliv.
Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.
Uočivši njenu moć, aroniju su primenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.