Aronija sadrži četiri do šest puta više antioksidansa od brusnice i većine drugog bobičastog voća. Nazivaju je superhranom i namirnicom budućnosti, a svježi plodovi ove biljke kriju više od 300 biološki aktivnih spojeva.
Ova biljka pomaže u čišćenju organizma od toksina i teških metala, štiti zdrave ćelije, usporava starenje i jača otpornost organizma. Bogata je antocijanima, vitaminima C i E, a djeluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno.
Aronija blagotvorno djeluje na srce i krvne sudove – snižava pritisak i loš holesterol, potiče stvaranje dobrog holesterola, stimuliše rad jetre i pomaže kod problema sa žučnom kesom. Korisna je i kod probavnih tegoba, upale mokraćnih puteva te slabog imuniteta.
Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, aronija se koristila kako bi se ublažile posljedice izloženosti zračenju – što dovoljno govori o njenoj snazi.
Ipak, osobe sa osjetljivim želucem treba da budu oprezne jer visoke količine kiselina mogu izazvati blagu mučninu. Za najbolje rezultate, preporučuje se pola decilitra soka aronije dnevno – nakon obroka i u ciklusima od dvije sedmice po godišnjem dobu.
Aronija nije samo dodatak ishrani – ona je saveznik zdravlja.