Zdravlje

Ako imate više od 40 godina ne jedite ove 3 namirice: Dovode do gojaznosti i moždanog udara

Sadrže štetne sastojke koji mogu potaknuti upalu, usporiti metabolizam i na kraju dovesti do povećanja tjelesne težine.

FOTO: PEXELS/MIKAEL BLOMKVIST
FOTO: PEXELS/MIKAEL BLOMKVIST

S godinama se metabolizam usporava, što znači da se kilogrami lakše dobijaju, a teže skidaju. Iako mnogi faktori, poput fizičke aktivnosti i sna, igraju ključnu ulogu u zdravlju metabolizma, ishrana je neosporno jedan od najvažnijih faktora.

Pročitajte još

Mnoge praktične i zapakovane namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže štetne sastojke koji mogu potaknuti upalu, usporiti metabolizam i na kraju dovesti do povećanja tjelesne težine. Zbog toga su stručnjaci za ishranu upozorili osobe starije od 40 godina da izbjegavaju ovu hranu.

Brza hrana

Iako je često najpraktičnije rješenje u užurbanom danu, brza hrana može dugoročno usporiti metabolizam. „Obroci brze hrane sadrže velike količine masti, natrija i nezdravih ulja, što može dovesti do povećanja tjelesne mase, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara“, upozorava dijetolog Džesi Feder. Uz to, visoko prerađeni sastojci u brzoj hrani brzo se vare, što može rezultirati smanjenjem metaboličke efikasnosti. „Sastojci u obrocima brze hrane su visoko prerađeni i rafinisani, zbog čega se brzo vare i mogu dovesti do smanjenja metabolizma“, dodaje Feder. Povremena konzumacija brze hrane nije štetna, ali je uvijek bolje odabrati zdravije opcije, poput salate s preljevom sa strane.

Čips od krompira

Čips je jedna od najpoznatijih nezdravih grickalica – hrskav, slan i, nažalost, pun masti. „Većina čipseva se prži u nezdravim uljima i obilato soli, što ih čini izuzetno kaloričnim i bogatim nezdravim mastima. Osim toga, čips gotovo da nema prehrambenu vrijednost jer ne sadrži vlakna koja pomažu u postizanju sitosti i sprječavanju prejedanja“, kaže savjetnica za ishranu i mršavljenje Džoana Ven za „SheFinds“. Zdravije alternative uključuju čips od povrća ili batata, koji su nutritivno bogatiji i bolji izbor za one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu.

Zamrznuta gotova jela

Gotova jela često sadrže velike količine masti i soli, koje poboljšavaju ukus i produžavaju rok trajanja, ali istovremeno mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine, visokom krvnom pritisku i srčanim bolestima. „Zamrznuta gotova jela obično sadrže velike količine masti i soli kako bi bila ukusnija i duže trajala. Te količine mogu dovesti do gojenja, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti“, objašnjava Feder.

Osim toga, takvi obroci često imaju nisku nutritivnu vrijednost i mnogo praznih kalorija. „Ova hrana sadrži malo vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su potrebni našem tijelu, dok je bogata dodacima bez prehrambene vrijednosti, što može doprinijeti gojenju i drugim zdravstvenim problemima“, dodaje. Bolja opcija je priprema jela kod kuće unaprijed i zamrzavanje, umjesto oslanjanja na industrijski obrađene verzije.