Ovaj recept sadrži samo dva sastojka, a oba imaju veoma dugu istoriju na Bliskom istoku: hurme i pistaći.
Sastojci:
3/4 šolje pistaća, oguljenih
1 šolja hurmi, bez košpica
malo vode
Priprema:
Usitnite hurme u glatku pastu. Možete koristiti avan i tučak, sjeckalicu ili ih jednostavno sitno isjeckati nožem. Posebno sameljite ili istucite pistaće, prenosi City Magazine, navodi N1.
Pomješajte polovinu mljevenih pistaća sa pastom od hurmi i dobro sjedinite, dodajte po potrebi malo vode za glatku smjesu.
Oblikujte smjesu u male, jednake kuglice (navlažite prste kako bi oblikovanje bilo lakše).
Preostale pistaće rasprostrite po tanjiru ili papiru za pečenje. Uvaljajte svaku kuglicu u pistaće, blago ih pritiskajući sa svih strana kako bi se orašasti plodovi zaljepili.
Po želji, smjesu možete staviti u frižider na kratko kako bi dobila čvršću teksturu – ili je odmah poslužite.