Zdravlje

Ova namirnica gori je otrov od slatkiša: Smrt je za srce i krvne sudove, a svi misle da je zdrava

Konzumiranje riže utiče loše na srce, jednako kao i konzumiranje previše slatkiša.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Uvriježeno je mišljenje, a i stručnjaci i nutricionisti često apeluju na to da slatkiši, i generalno visok unos šećera u organizam, može imati štetan uticaj na zdravlje. Malo ko bi pomislio da i namirnica koja se ubraja u zdrave i podrazumijevana je u našoj ishrani može imati sličan efekat.

Uprkos tome, ljudi je i dalje jedu i moraju da preživljavaju. Međutim, postavlja se pitanje šta je zdravo, a šta ne, i u kojim ga količinama treba jesti? Umjerenost je u svemu neophodna, pa tako i u ishrani.

Istraživanja pokazuju da prekomjerno konzumiranje pirinča utiče loše na srce, jednako kao i konzumiranje previše slatkiša. Bijeli pirinač i te kako može biti štetan po zdravlje ukoliko se konzumira u većim količinama. Studija je sprovedena na oko 2.500 ljudi, a neki od njih imali su bolest srčanih arterija. Ispitanici su dali izvještaj o njihovoj ishrani da bi se utvrdilo koliko često jedu žitarice. Ono je pokazalo iznenađujuće rezultate – ljudi su pretežno okrenuti rafinisanim žitaricama koje su usko povezane sa bolešću srčanih arterija, dok su integralne povezane sa smanjenim rizikom.

Autori studije napominju da to možda ima veze sa faktorima poput prihoda, posla, obrazovanja, kulture i starosne dobi, što utiče da ljudi više konzumiraju takve žitarice od celovitih.

Ishrana koja sadrži bijeli pirinač ekvivalentna je ishrani s mnogo nezdravih šećera i ulja. Telo brže razgrađuje tu namirnicu jer ona ne sadrži u sebi vlakna, što dovodi do skoka nivoa šećera u krvi poslije jela.

Rizik od previsokog nivoa šećera u krvi je veliki i odražava se i na kontrolisanje srca, te stvara i naslage na arterijama. Ukoliko imate izbor da birate između belog i smeđeg pirinča, uvek se opredijelite za drugi, savjetuju ljekari. Međutim, ako već jedete bijeli, nemojte u tome pretjerivati, piše Krstarica.