On godišnje proizvede nekoliko stotina kilogarma limuna, narandže, grejpfruta, mandarine, kumkvata…
“Južno voće uspijeva i na otvorenom, mada je svake godine kritično nekoliko dana, kada se temperature spuste ispod nule. Klima je svake godine povoljnija za ovu vrstu voća. To su prepoznali mnogi jer godišnje proizvedem i prodam više od 2.000 sadnica južnog voća”, pohvalio nam se Mile Popović.
Limunovo stablo u njegovom dvorištu je rekorder po rodu.
“Ove sezone izbrojao sam 80 krupnih plodova. Dio je obran, ali je stablo ponovo procvjetalo i formirali su se novi plodovi. Ne vjerujem da u Lijevču ima rodnijeg stabla od ovog, moga. Limun, kao i svaku drugu voćku treba voljeti i njegovati. U tome je suština”, kaže Popović, pišu Nezavisne.
Limun ne podnosi niske temperature. Temperature od -5 °C mogu prouzročiti znatna oštećenja, pa i uginuće cijele biljke. Preporučuje se zaštititi krošnju voćke zaštitnom folijom tokom zimskih mjeseci. Jedna je od najosjetljivijih vrsta agruma na zimsku hladnoću. Za limun je kritična temperatura oko -5 °C. Ta granica može biti nešto niža, ako je limun cijepljen na podlozi Poncirus trifoliata, pa je ta granica oko -6,5 °C. Limunu odgovaraju dobro drenirana tla lakše teksture. Najprikladnija su ilovasta ili pjeskovito-ilovasta plodna tla te osunčani položaji, zaštićeni od vjetra.
Za uzgoj limuna u posudi najprikladnija je južna strana s mnogo svjetlosti. Ljeti mora obavezno biti vani, na svježem zraku. U zimskom razdoblju potrebno ih je unijeti u zatvorenu svjetlu prostoriju (najbolje na ostakljeni balkon), gdje se temperatura ne spušta ispod 10 °C. Uslijed nedostatka svjetlosti biljka može odbaciti lišće, pa je ogoljele grane potrebno prikratiti, kako bi iz istih početkom proljeća potjerali mladi izdanci.