Magazin

Stvari koje nikad ne biste smjeli da radite s limunom

Limun je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji – dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj…

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ali koliko god da je zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo da radite sa limunom, i to iz dobrih razloga.

Ne cIJedite limun direktno preko hrane na visokim temperaturama.

Limunov sok je bogat vitaminom C, ali je takođe osJetljiv na toplotu. Ako ga istisnete direktno u vruću posudu, visoka temperatura može uništiti veliki dIo njegovih hranljivih materija. Takođe može promIJeniti ukus, čineći jelo gorkim.

Limunov sok uvIJek dodajte pred kraj kuHanja ili poslIJe kuHanja, kada se jelo malo ohladi.

Nemojte nanositi limun na kožu prije izlaska na sunce

Limunov sok je prirodno sredstvo za izbjeljivanje i često se koristi u kućnim receptima za lice, ruke ili nokte. Ali limun sadrži furanokumarine, jedinjenja koja mogu izazvati ozbiljnu reakciju na UV zračenje – poznatu kao fitofotodermatitis.

Rezultat može biti crvenilo, mrlje ili čak opekotine ako izađete na sunce nakon nanošenja limuna. Ako koristite limun za kožu, uradite to samo uveče i dobro ga isperite pre nego što izađete iz kuće.

Ne stavljajte limun u posude od aluminijuma ili neodgovarajućih metala

Limunov sok je veoma kiseo (pH oko 2) i može da reaguje sa aluminijumom, gvožđem i bakrom, oslobađajući metalni ukus u hrani, pa čak i štetne supstance iz posuđa.

Koristite staklene, keramičke posude ili posude od nerđajućeg čelika kada cedite sok ili marinirate limun.

Ne ostavljajte meso predugo u marinadi od limuna

Limunska kiselina razlaže proteine, tako da je odlična za omekšavanje mesa – ali samo na kratko. Ako ostavite meso (posebno piletinu ili ribu) predugo u marinadi za limun, može postati kašasto i gumeno.

Idealno vreme za mariniranje je 30 minuta do 2 sata, u zavisnosti od vrste mesa, piše Index.hr.