Ne cijedite limun direktno iznad jela na visokoj temperaturi
Limunov sok bogat je vitaminom C, ali je i osjetljiv na toplinu. Ako ga cijedite direktno u vruće jelo, visoka temperatura može uništiti velik dio njegovih nutrijenata. Također mu može i promijeniti ukus, pa bi jelo moglo dobiti gorčinu.
Uvijek dodajte limunov sok pred kraj kuhanja ili nakon kuhanja, kada se jelo malo ohladi.
Ne ostavljajte limun u vodi satima, posebno s korom
Popularan je trend držati kriške limuna u boci vode tokom cijelog dana. No, ako koristite limun s korom, i on ostane u vodi duže od nekoliko sati, gorka ulja i pesticidi iz kore mogu preći u vodu – posebno ako limun nije organski, navodi Index.hr.
Koristite oguljeni limun ili iscijedite sok i čuvajte ga u frižideru. Vodu s limunom najbolje je popiti unutar sat-dva.
Ne nanosite limun na kožu prije izlaska na sunce
Limunov sok je prirodno sredstvo za izbjeljivanje i često se koristi u kućnim receptima za lice, ruke ili nokte. Međutim, limun sadrži furanokumarine, spojeve koji mogu izazvati jaku reakciju na UV zračenje – poznatu kao fitofotodermatitis.
Rezultat može biti crvenilo, mrlje ili čak opekline ako nakon nanošenja limuna izađete na sunce. Ako koristite limun za kožu, radite to isključivo navečer i isperite ga temeljno prije izlaska iz kuće.
Ne stavljajte limun u posude od aluminijuma ili neprikladnih metala
Limunov sok je vrlo kiseo (pH oko 2) i može reagovati s aluminijumom, željezom i bakrom, oslobađajući metalni ukus u hranu, pa čak i štetne tvari iz posuđa.
Koristite staklene, keramičke ili nehrđajuće posude kada cijedite ili marinirate limun.
Ne ostavljajte meso predugo u marinadi s limunom
Limunova kiselina razgrađuje proteine, pa je odličan za omekšavanje mesa, ali samo kratko vrijeme. Ako ostavite meso, pogotovo piletinu ili ribu, predugo u limunovoj marinadi, ono može postati kašasto i gumasto.
Idealno vrijeme mariniranja je 30 minuta do 2 sata, zavisno od vrste mesa.