Stigla je sezona jagoda, omiljenog voća koje su mnogi s nestrpljenjem čekali. Osim što su neodoljive, jagode su pravi mali riznici zdravlja.
Prepune su vitamina C, antioksidanasa i korisnih nutrijenata. Redovno uživanje u njima može da doprinese boljem imunitetu, zdravlju srca, nižem holesterolu i smanjenju upalnih procesa u tijelu, a povoljno utiču i na varenje.
Preporuke stručnjaka sa Univerziteta Oksford, koje prenosi sajt Medical Daily, ukazuju da bi idealna količina ovog voća bila onoliko koliko vam stane u šaku – bez dodatog šećera i to najviše dva do tri puta nedjeljno, u periodu između 17 i 19 časova. Ipak, ono što mnoge zanima jeste kako razlikovati prave domaće jagode od uvoznih koje često nemaju ni pravi ukus, ni miris.
Trik za provjeru jagoda na pijacama
Važno je da znate da se prve jagode, koje se pojave na rafovima, najčešće uvoze, iako prodavci ponekad istaknu da su domaće. One prave, lokalne jagode stižu nešto kasnije. Ključne razlike mogu da se uoče u izgledu, boji i mirisu. Domaće jagode imaju intenzivnu crvenu boju spolja, izražen miris i unutrašnjost punu sjemenki.
Njihova peteljka je svijetlozelena, a često imaju nepravilniji oblik – što je zapravo dobar znak jer ukazuje na to da nisu hemijski tretirane. S druge strane, uvozne jagode su obično one sa svijetloružičastom unutrašnjošću i slabim mirisom. Ako je i unutra crvena boja izrazito jaka, moguće je da su korišćeni pesticide, prenosi Mondo.