Nije nepoznanica ni onima koji pod stresom posežu za brzom hranom, cigaretom ili kafom. U pozadini svega često se krije oslabljeni kružni mišić na ulazu u želudac, koji inače služi kao brana protiv kiselina. Kada ta brana popusti, želučana kiselina kreće natrag prema jednjaku i voilà – javlja se neugodna žgaravica.
No dobra vijest je da prehrana, ako se pravilno usmjeri, može biti saveznik u ublažavanju simptoma, prenosi Najžena. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći:
Zobene pahuljice – jednostavne, dostupne i učinkovite. Zbog visokog udjela vlakana pomažu u upijanju kiseline i produljuju osjećaj sitosti. Istraživanja, poput onih objavljenih u časopisu World Journal of Gastroenterology, potvrđuju njihovu korisnost kod problema s refluksom.
Neugodno stanje
Đumbir – stoljećima poznat kao prirodan lijek za mučninu i upale, đumbir može imati umirujući učinak na želudac.
Aloe vera – ne koristi se samo za kožu; sok aloe može pomoći u uravnoteženju kiselosti u probavnom traktu.
Banane i dinje – ove voćke spadaju u alkalne namirnice, što znači da pomažu u neutraliziranju viška kiseline.
Peršin – jednostavan, jeftin i često zaboravljen. Ovaj zeleni dodatak jelima djeluje umirujuće na probavni sistem.
Kada treba potražiti ljekarsku pomoć?
Ako vam se žgaravica događa više od dvaput sedmično, lijekovi iz ljekarne ne djeluju, imate problema s gutanjem, mučninu, nagli gubitak težine ili osjećaj da vam hrana “zapne”, možda se ne radi samo o prolaznoj smetnji, već o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB). U tom slučaju, ne odgađajte posjetu ljekaru.