Međutim, kada se pripremaju kod kuće, često ispadaju žilave i tvrde, što se povećava kako se meso hladi. Iako, u stvari, postoji samo jedan korak koji ne treba izbjegavati prilikom pripreme smjese – dodavanje tečnosti.
Dodajte mlijeko i prezle
Klasičan trik za meke pljeskavice je dodavanje mlijeka i prezla u smjesu. Mlijeko pomaže da meso ostane sočno i daje mu nježnu teksturu. Okrugle mrvice upijaju tečnost i zadržavaju vlagu, čineći pljeskavice mekšim. Ako želite da pljeskavice budu mekane, ključno je da ne mešate mešavinu previše jer to takođe doprinosi žilavosti mesa. Miješajte samo dok se svi sastojci ne sjedine.
Ne gnječite ih
Nakon što ste pripremili smesu za pljeskavice, ostavite je u frižideru najmanje 30 minuta pre oblikovanja. Kada se smjesa ohladi, lako ćete moći da je oblikujete i biće mnogo lakše rukovati pljeskavicama. Prilikom formiranja pljeskavica nemojte ih previše stiskati. Nježno ih oblikujte u ravne, okrugle oblike. Nemojte ih previše stiskati – gnječenje doprinosi i tvrdoći, pa ih lagano formirajte i odložite.
Pržite ih na srednjoj vatri
Jedna od velikih grešaka je prženje pljeskavica na previsokoj temperaturi – zbog toga su spolja hrskave, ali ujutru previše mekane, čak i sirove. Ponekad brzo pečenje čak stvara tvrdu koru koja nije nimalo privlačna na mesu. Dakle, pržite ih na srednjoj vatri, 4-5 minuta sa svake strane.