Magazin

Stavite kozji sir i ljuti med u batat i uživajte u magiji

Sladak krompir je i kod nas sve popularnija namirnica, a načini na koje možete da ga spremate su zaista beskonačni.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako je savršeno kombinovanje potpuno drugačijih, neočekivanih ukusa tajna najboljih šefova kuhinja, onda će vam se dopasti i ovaj recept za pečeni batat sa kozjim sirom i ljutim medom, navodi Nova.rs.

Sastojci:Dva srednja batata (slatki krompir)

Kozji sir (meki, kremasti) 100 g

Šaka oraha ili pekan oraha (blago tostiranih i grubo seckanih)

Dvije kašike meda

Prstohvat čili pahuljica ili kap-dve ljutog sosa (po ukusu)

Maslinovo ulje

So i biber

Svježi timijan ili peršun (po želji, za dekoraciju)

Priprema:Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Operite batate, dobro ih izbodite viljuškom sa svih strana i premažite sa malo maslinovog ulja.

Pecite batate 45–60 minuta, dok ne postanu mekani iznutra i blago karamelizovani spolja.

Dok se batat peče, pripremite ljuti med. U manjoj šerpici ili činiji, pomiješajte med sa čili pahuljicama ili ljutim sosom. Po želji, blago zagrijjte da se sve sjedini. Ostavite da se hladi.

Kada su batati gotovi, presjecite ih po dužini, lagano ih raširite i kašikom malo izdubite sredinu da napravite mjesto za nadjev. Dodajte kozji sir u sredinu svakog batata, pospite sjeckanim orasima i prelijte ljutim medom.

Začinite po ukusu sa malo soli, bibera i svježim začinskim biljem.