Magazin

Često zanemareno povrće kardiolozi najviše preporučuju za zdravlje srca

Iako možda nisu na vrhu liste omiljenih jela, kad je zdravlje srca u pitanju, prokule zaslužuju posebno mjesto na tanjiru. Kardiolog Carl Lavie i dijetetičarka Elana Natker slažu se da su prokule često zanemarene, a iznimno korisne za zdravlje, navodi Index.hr.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Zašto su prokulice dobre za srce?

Bogate vlaknima

Jedna šoljica kuhanih prokula sadrži oko 6 grama vlakana, što pomaže u održavanju zdrave probave, ali i smanjuje krvni pritisak – zahvaljujući uticaju na crijevne bakterije koje proizvode korisne masne kiseline.

Izvor vitamina K

Prema dijetetičarki Elani Natker, vitamin K igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja arterija. No, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, obavezno se posavjetujte s doktorom prije povećanja unosa.

Prirodni nitrati

Za razliku od štetnih nitrata iz prerađene hrane, prirodni nitrati iz povrća poput prokula potiču proizvodnju dušikovog oksida – spoja koji opušta krvne žile i poboljšava cirkulaciju, piše EatingWell.

Pune vitamina C

Jedna šoljica kuhanih prokula osigurava gotovo cijeli dnevni unos ovog antioksidansa, koji smanjuje oksidativni stres i potiče zdravlje krvnih žila.

Kalij za ravnotežu

Prokule su i dobar izvor kalija koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska.