Magazin

Pomiješajte ovaj začin sa vodom i produžite život: Topi kilograme, smanjuje holesterol i upale

Ova biljka je prepoznatljiva po njenom prijatnom mirisu, a veoma prepoznatljivom ukusu, koji je u isto vrijeme sladak i gorak.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Danas se obično koristi kao aromatični začin, ali malo ko zna koliku medicinsku moć ona posjeduje. Prevashodno je bio poznat kao osvježivač daha, ali je nakon toga dobio mnogo širu primjenu.

Najvažniji sastojak karanfilića svakako je eugenol, organsko jedinjenje s velikim antiupalnim potencijalom. Tu su i brojni minerali: kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen, kao i vitamini C, B6, E, K, folna kiselina, riboflavin, niacin…

Veoma je dobra u liječenju nesanice i veoma poboljšava kvalitet vašeg sna, liječi upalne sune duplje, grla i zubobolju.

Pomaže kod normalizacije funkcije jetre i ima veoma analgetičko dejstvo.

Ipak, ono što ne zna mnogo ljudi jeste da karanfilić djeluje tako što snižava holesterol i krvni pritisak, i poboljšava funkciju i fleksibilnost arterija, zahvaljujući čemu može da produži životni vijek.

Stimuliše rad probavnog trakta, ubrzava metabolizam i cirkulaciju, pa je prirodno sredstvo za podsticanje procesa mršavljenja.

Voda sa karanfilićem

Sastojci:

1,5 litar vode (flaširane ili filtrirane)

5 grama karanfilića

Priprema:

Sipajte karanfilić u staklenu flašu vode, pa je zatvorite. Ostavite na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi, da odstoji oko pet dana.

Možete da ga procijedite, ali i ne morate. Ono što je bitno, jeste da pijete ovu vodu na prazan stomak.