Danas se obično koristi kao aromatični začin, ali malo ko zna koliku medicinsku moć ona posjeduje. Prevashodno je bio poznat kao osvježivač daha, ali je nakon toga dobio mnogo širu primjenu.
Najvažniji sastojak karanfilića svakako je eugenol, organsko jedinjenje s velikim antiupalnim potencijalom. Tu su i brojni minerali: kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen, kao i vitamini C, B6, E, K, folna kiselina, riboflavin, niacin…
Veoma je dobra u liječenju nesanice i veoma poboljšava kvalitet vašeg sna, liječi upalne sune duplje, grla i zubobolju.
Pomaže kod normalizacije funkcije jetre i ima veoma analgetičko dejstvo.
Ipak, ono što ne zna mnogo ljudi jeste da karanfilić djeluje tako što snižava holesterol i krvni pritisak, i poboljšava funkciju i fleksibilnost arterija, zahvaljujući čemu može da produži životni vijek.
Stimuliše rad probavnog trakta, ubrzava metabolizam i cirkulaciju, pa je prirodno sredstvo za podsticanje procesa mršavljenja.
Voda sa karanfilićem
Sastojci:
1,5 litar vode (flaširane ili filtrirane)
5 grama karanfilića
Priprema:
Sipajte karanfilić u staklenu flašu vode, pa je zatvorite. Ostavite na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi, da odstoji oko pet dana.
Možete da ga procijedite, ali i ne morate. Ono što je bitno, jeste da pijete ovu vodu na prazan stomak.