Magazin

Ako nije sazrelo prirodnim putem može biti jako opasno: Obratite pažnju kada kupujete ovo voće

Jačanje imuniteta ishranom je važno ne samo tokom pandemije, već i u trenutku kada sezonske infekcije počinju i trudimo se da organizam zaštitimo od upalnih procesa i bolesti.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Dobro pazite kada kupujete voće i povrće, jer kao što nutricionisti kažu, samo ono što je sezonsko i blisko podneblju na kom živite imaće pravo blagotvorno dejstvo na organizam.

A voće koje je vještački sazrjevalo može da naruši imuni sistem, isto važi i za povrće!

Ako u, recimo, decembru kupite jagode, naravno da one nisu sazrevale na Suncu, prirodno. Znaćete to i po njihovom ukusu. Isto važi za svo nesezonsko voće ili povrće koje kupite jer ste se uželeli ukusa, ili vam je potrebno za neki poseban recept. I time pravite veliku štetu, čak i kada su u pitanju jabuke koje važe za najzdravije!

Vještačko, ubrzano sazrijevanje najčešće je produkt pesticida i drugih hemikalija koje nikako ne želite u svom sistemu.

Da bi ta voćka ili povrće bili „zreli“, očekivane boje i mirisa, nakljukani su hemijom koja je omogućila da sazru, a potom se ne pokvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.

Ali, vratimo se korak prije nego što je ta hrana stigla do vas. Ako je ubrana pre nego što je sazrela, da bi mogla da bude čuvana i transportovana, sadrži suptancu lektin. Ona prirodno iščili iz biljke tokom procesa sazrevanja, ali u voću i povrću ubranom ranije će ostati a nikako nije dobra za imunitet.

Laktin negativno utiče na dobre bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i čine važan deo imuniteta.

Ukoliko narušite mikrobiom, čitav „svijet“ bakterija koji živi u našem organizmu, znajte da posljedice mogu da budu ozbiljne – potrebno mu je i do dvije godine da se vrati u prvobitno stanje!