Magazin

Ne bacajte kore od narandži, pravo su blago u kući

Jedna od najjednostavnijih verzija domaćeg đubriva je kora citrusa koja sadrži brojne makro i mikroelemente koji su neophodni za rast i cvjetanje sobnog cvijeća.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Korica sadrži puno kalcijuma, magnezijuma, azota i drugih korisnih jedinjenja.

Za pripremu takvog đubriva potrebno je nožem isjeckati svježu sočnu koru narandže ili mandarine. Potopite je zatim u toplu vodu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Ako je moguće, važno je koristiti destilovanu vodu ili kišnicu.

Prije korištenja prehrane, procijedite vodu, koru pomorandže odbacite, a dobijenom tečnošću zalijte biljke.

Preporučuje se da se takva prehrana vrši svake 2 sedmice, što će vam omogućiti da postignete aktivan rast i cvjetanje sobnih biljaka.

Takođe možete pripremiti đubrivo od kore narandže tako što ćete je prvo osušiti. Osušenu koru narandže treba samljeti u blenderu i čuvati u zatvorenoj tegli, prenosi avaz.ba.