Zdravlje

Jedan dio jabuke ni slučajno ne jedite

Pod najvećim rizikom da se otruju od cijanida su djeca.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Jabuke su jedno od omiljenih voćki velikog dijela ljudi, a znate li da one u sebi imaju cijanid?

Sjemenke jabuka sadrže u sebi amigdalin, koji je inače prirodan sastojak sirovih koštunjavih plodova poput badema i koštice kajsije. Amigdalin se sastoji od šećera i cijanida, a kada se preradi u ljudskom organizmu pretvara se u cijanovodoničnu kiselinu.

Ukoliko je sjemenka jabuke zdrobljena, oštećena, prožvakana, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid koji je smrtonosan u velikim dozama.

U skladu sa tim, postavlja se pitanje koliko grama sjemenki nam može našteti i smrtno nas ugroziti?

Cijanid je poznat otrov koji remeti dolazak kiseonika u ćelije, te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze.

Da bi konzumiranje ovih sjemenki bilo fatalno po nas, trebalo bi da pojedemo dvije šoljice mljevenih sjemenki. Tačnije, dovoljno je da se pojede između 100 i 200 mg cijanida i u roku od nekoliko minuta posljedice će biti smrtonosne.

Ipak, treba naglasiti da doza koja bi bila smrtonosna po određenu osobu zavisi od njene težine i lične tolerancije te sorte jabuke, piše Krstarica.