Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu zbog velike količine vitamina i minerala.
Raštika sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusa ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C – samo 100 grama raštike pokriva dnevnu potrebu za ovim vitaminom. Sadrži veliku količinu kalcijuma, antioksidanse lutein i zeaksantin. To je riznica cinka, mangana i folne kiseline.
Raštan je bogat i flavonoidom kempferolom – jedan je od flavonoida koji će ženama pomoći u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 20-40% manje šanse da dobiju rak jajnika ako konzumiraju dovoljno ovih flavonoida. Pored raštike, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku i spanaću.
Ako jedete raštan 3 do 5 puta nedeljno, i to oko jednu šoljicu, sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.
Ova ukusna i hranjiva kombinacija raštike, krompira i suvog mesa pruža bogatstvo ukusa i zadovoljavajući obrok, idealan za hladnije dane. Priprema je jednostavna, a rezultat je izdašno varivo koje će oduševiti vašu porodicu i prijatelje, piše Krstarica.