Magazin

Ni mlijeko ni jogurt: Ruska ljekarka otkriva koji je najbolji mliječni proizvod

Mliječne proizvode jedemo svakodnevno, nesvjesni šta mogu da urade našem zdravlju. Iako se po pravilu najviše konzumira mlijeko, postoji jedna mliječna namirnica koja je daleko najkorisnija za naš organizam.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Najkorisniji fermentisani mliječni proizvod je kefir, izjavila je nutricionista Aleksandra Lapina.

Kako je objasnila, kefir sadrži proteine, masti i mikroelemente, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni i nervni sistem, a služi i kao izvor kalcijuma.

„Lako može da utoli glad i poboljša metabolizam. Pozitivno djeluje na crijeva, pomaže kod nadimanja, ubrzava metabolizam, uklanja toksine iz organizma“, dodala je Lapina.

Nutricionista je podsjetila da žene najčešće unose kefir dok su na dijeti, a koriste ga i za pravljenje maske za lice i kosu, piše Krstarica.