Ako ovi praškovi već neko vrijeme stoje u vašoj kuhinji i sumnjate u njihovu ispravnost i, pritom, ne želite da rizikujete, poslužite se ovim brzim testom ispravnosti sode bikarbone i praška za pecivo.
Što se tiče praška za pecivo, sve što treba da uradite jeste da dodate 1/4 kašičice praška u pola šolje vruće vode. Prašak će odmah zapjeniti ako je još uvijek dobar za upotrebu.
Ista metoda može da se koristi i kod sode bikarbone, s tim što je njoj potrebna kiselina kako bi se izazvala reakcija, pa prije nego što dodate sodu bikarbonu, u vruću vodu dodajte par kapi sirćeta. Isti slučaj je kao i sa praškom za pecivo – ako soda odmah zapjeni, onda je dobra za upotrebu.
Ako ne vidite balončiće, onda je vrijeme je da posetite prodavnicu i kupite nova pakovanja. Ako vidite sasvim malo pjene, onda je moć ovih dodataka oslabila.