Magazin

Ne bacajte prezrelo voće: iskoristite ga na ukusan i zdrav način

Nerijetko svjedočimo bacanju prezrelog voća. Unatoč neprivlačnom izgledu, vjerovali ili ne, itekako ga se može iskoristiti za ukusne i zdrave obroke. A jeste li ikada pripremili domaći ocat?

FOTO: JANE TRANG DOAN/PEXELS
FOTO: JANE TRANG DOAN/PEXELS

Ljeto je, sočnog, sezonskog voća je napretek. Imate li svoje voće, uvjerili ste se i sami da ga je teško, čak i uz pomoć prijatelja, sve potrošiti, pa prezrije. Prezrije i voće koje kupimo jer ga nismo na vrijeme pojeli.

Bilo kako bilo, nemojte ga bacati. Lako ga je iskoristiti za doručak ili užinu, no znate li kako ga iskoristiti u pripremi juhe ili mesnog umaka? Mogućnosti je uistinu mnogo. Krenimo u istraživanje okusa.

Slatki doručak bez dodanog šećeraProvodite li svoj ljetni odmor kod kuće, ugodite sebi i uživajte! Počastite se slatkim doručkom bez grižnje savjesti.

Prezrele marelice, dinje ili breskve pomiješajte s jogurtom i zobenim pahuljicama. Okus će vas zasigurno oduševiti. Ako niste ljubitelj hruskavih pahuljica, pomiješajte ih s jogurtom, pa ostavite oko jedan sat da nabubre i omekšaju.

Nekoliko trikova kako iskoristiti ostatke nepojedene hrane

Najpopularnije su zobene pahuljice, no svakako možete koristiti i ječmene, ražene ili pšenične. U njima je škrob koji sam po sebi daje energiju, a tu su i vitamini B skupine koji ne daju energiju, no neophodne su karike u procesu dobivanja energije iz konzumirane hrane.

Pročitajte još

U dinjama, breskvama i marelicama su prirodno prisutni jednostavni šećeri te vlakna koja doprinose smanjenju kolesterola u krvi, detoksikaciji, zdravlju crijeva i imunitetu. Ne smiju se zaboraviti ni vitamin C te karotenoidi – antioksidansi dobrodošli u zaštiti kože ljeti.

Sve u svemu, ovo je doručak koji istodobno daje energiju i štiti vaše zdravlje.

Voće za ručak? Ne, nije isključivo desert.Iako zvuči neobično, u našoj tradicionalnoj kuhinji uopće nije strano imati voće kao sastojak glavnog jela. Sjetite se samo Dalmatinske pašticade.

I dok s junetinom idu jabuke i suhe šljive, dotle se uz piletinu dobro ljube osvježavajuće breskve i marelice. Kombinacija je to za piletinu na marokanski način.

Piletina na marokanski načinSastojci:

1.5 kg piletine (bataci, zabatci, prsa…)4 marelice (ili 2 breskve)4 rajčice1 veliki lukpola limuna4 češnja češnjakapileći temeljacekstra djevičansko maslinovo uljesvježi korijander i peršin1 jušna žlica mješavine začina (kurkuma, kumin, đumbir, klinčić, cimet, kardamom, muškatni oraščić, kajenski papar, slatka paprika, piment i papar)solPriprema: rukom ravnomjerno utrljajte mješavinu začina i soli po svakom komadu mesa. Stavite meso u prikladnu posudu, poklopite i odložite u hladnjak barem dva sata, a najbolje preko noći.

Zagrijte maslinovo ulje i na njemu naglo, sa svih strana, popržite mariniranu piletinu.

Smanjite vatru, dodajte usitnjeni luk, češnjak i korijander. Pirjajte nekoliko minuta. Potom dodajte ploške oguljenog limuna, očišćene izrezane marelice i na ploške izrezane rajčice. Kada jelo zakuha, poklopite posudu i na minimalnom vatri lagano pirjajte oko sat vremena. Po potrebi, tijekom pirjanja, promiješajte jelo i dolijte malo pilećeg temeljca.

Gotovo jelo pospite peršinom i korijanderom pa poslužite, idealno uz kuskus i zelenu salatu.

Hladna juha od dinjeA što kažete na voćnu juhu? Poznate se one na bazi višanja te različitih sorti dinja.

Sastojci:

1 kg dinje150 ml svježe iscijeđenog narančinog soka2 čajne žličice svježeg soka limetedinja i listovi mente za dekoracijuPriprema: očišćenu i rashlađenu dinju izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte hladni narančin i limetin sok te dalje miksajte dok ne dobijete homogenu teksturu. Juhu razdijelite u zdjelice za serviranje te ukrasite komadićima dinje i listovima mente.

Želite li se poigrati sastojcima i aromama, ovoj ljetnoj juhi možete dodati malo vina, meda ili grčkog jogurta.

Kašasto voće kao užinaLjeto traži laganiju prehranu i nikako se ne preporučuje prejesti se za ručak. Desert stoga pojedite kao užinu.

Pročitajte još

Mnogo je ideja što učiniti s prezrelim voćem. Evo nekih.

Sladoled prelijte izmiksanim voćem. Naravno, prezrelo voće može biti jedan od sastojaka vašeg domaćeg sladoleda.Napravite smoothie od voća koje vam je pri ruci. To mogu biti breskve, banane, marelice, nektarine, dinja, mango …Izmiksano voće može biti tzv. dip za petit kekse.Domaći voćni jogurt daleko je kvalitetniji od kupovnog. Jednostavno pomiješajte jogurt s prezrelim, ljetnim voćem.Frape je užina koju nitko neće odbiti. Pomiješajte mlijeko s bananom i marelicama.Sve su ovo načini kako češće uključiti voće u prehranu ukućana koji s njime baš i nisu na ti.

Predloženim kvalitetnim užinama obradovat će se djeca, sportaši, rekonvalescenti te starije osobe koje imaju probleme sa žvakanjem. Radi li se o sportašima i rekonvalescentima, voću možete dodati med i tako obrok obogatiti energijom i zaštitnim tvarima.

A donosimo vam još jednu ideju što učiniti s prezrelim voćem.

Pripremite domaći voćni ocat za sljedeće ljetoPri spomenu na ocat, primorci i otočani se odmah sjete kvasine, dok kontinentalci pomisle na jabučni ocat. No, ne radi se ocat samo od jabuka i grožđa. Za njegovo dobivanje možete iskoristiti gotovo sve zrelo voće; šljive, bobičasto voće, kruške, dinje, naranče te njihovu kombinaciju.

Priprema je vrlo jednostavna. Voće usitnite ili ga izmiksajte u kašu, pa stavite u prikladnu posudu (npr. kantu). Prekrijte gazom i odložite u podrum na godinu do godinu i pol dana.

Na kraju ocat ocijedite. Možete se poslužiti gazom u koju stavite fermentirano voće. Na vrhu je stegnite rukama i okrećite kako biste iscijedili ocat. Punite ga u čiste boce.

Voćni ocat dat će zanimljiv, egzotičan okus salatama i podsjetiti vas na bezbrižno ljeto.

Sve u svemu, prava je šteta bacati voće ako prezrije. Uvijek ga se može pametno iskoristiti. I zato vjerujemo da vam je ovaj tekst ponudio ideje kako dobiti maksimum od sezonskog voća i onda kada nam se čini da za to nema velike nade.

Uživajte u suncu i ljetnim poslasticama. Neka vam ovo ljeto bude zanimljivo u svakom pogledu. Sretno!

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja pomaže Vam unaprijediti Vašu prehranu, a time i zdravlje. Pratiti je možete na stranici www.prehranasportasa.com