Magazin

Za kafansku teleću čorbicu iz domaće kuhinje kažu da "vraća iz mrtvih", ovo je recept

Ne kaže se slučajno da ćete pravu kafanu prepoznati prije svega po dobroj čorbi, najčešće telećoj, koja mirisom mami, a ukusom krepi i "vraća iz mrtvih".

FOTO: COOLINARIKA.COM
FOTO: COOLINARIKA.COM
Ilustracija

Baš takvu čorbicu možete napraviti i u domaćoj varijanti, za pripremu nije potrebno puno vremena.

Garantujemo da ćete svojim ukućanima izmamiti osmijeh na lice i da će pohvaliti vaše kulinarsko umijeće.

Sadržaj

Potrebni sastojci

1 glavica crnog luka1dl ulja½ kg teletine b.k. (od vrata ili plećke)

1,5 l vode

2 mrkva

2 krompira srednje veličine

1 korijen peršuna ili paškanata

1 manji korijen celera

6-7 zrna bibera

2-3 lista lovora

so po ukusu

za zapršku:

2 kašike brašna

1 kašičica slatke aleve paprike

1 dl ulja

prije posluženja:

1 žumance

2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuhanje

Način pripreme

Korak 1: Luk sitno isjeckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće.

Korak 2: Dodati ulje u šerpu i propržiti luk dok ne postane staklast. Potom ubaciti meso i dinstati sa malo vode, na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena, uz povremeno miješanje, piše Zadovoljna.rs.

Kada voda uvri, dodati još malo, tako da je tokom dinstanja stalno ima na dnu šerpe.

Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuhati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.

Korak 3: Napraviti zapršku. Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku (ili ih jednoostavno razmutiti u malo vode), dodati u čorbu i sve kuhati na tihoj vatri još 15-ak minuta.

Korak 4: U činiji za serviranje kratko umutiti žumance, pomiješati ga sa pavlakom, pa postepeno, uz miješanje, naliti skuhanu čorbu.

Provjeriti ukus, posuti čorbu sa nasjeckanim svježim listom peršuna i iznijeti je na sto. Dobro je da se na stolu nađe neka kriška limuna, ili malo sirćeta, jer je teleća čorbica još ukusnija kada se malo zakiseli.