Ukoliko ste sinoć popili nekoliko čašica više i sada jednostavno želite da grozni osjećaj mamurluka koji je uslijedio poslije toga prestane, znajte da vrijeme najbolje može da se postara za ovaj osjećaj, a sve što vi možete da uradite je da obilno doručkujete.
Najbolji doručak za mamurne uključuje jaja i meso jer sadrže cistein, aminokiselinu koja detoksikuje organizam. Taj se spasitelj može naći i u pšeničnom brašnu, brokoliju, bijelom luku, luk i crvenoj paprici. Omlet s povrćem i poprženim kriškama hljeba koje nakon pečenja istrljajte čehnom bijelog luka, sjajan su odabir za bolje jutro.
Osjećate li tegobe s probavom neka se na tanjiru nađe omlet pripremljen sa što manja ulja ili slanine, kuhana te poširana jaja, a ako vas vlakna naduvaju, ipak izbjegavajte brokoli.
Biljni čajevi nisu dobar odabir jer, kako pokazuju istraživanja, usporavaju izbacivanje alkohola iz organizma. Umjesto njih odaberite mineralnu ili soda-vodu. Protiv mučnine pomažu sokovi od jabuke i šargarepe ili kruške, a ukoliko imate problem sa pojačanom želudačnom kiselinom – popijte jogurt, kefir ili čaj od đumbira.