Zdravlje

Naučnici upozoravaju: 'Ova vrsta mesa može izazvati depresiju kod onih koji ga jedu'

Istraživači vjeruju da bi povezanost između konzumacije i depresije mogla biti posljedica povećane upale u tijelu.

FOTO: PIXNIO
FOTO: PIXNIO

Sve popularniji proizvodi poput biljnih hamburgera i kobasica, poznatijih kao “lažno meso”, mogli bi biti povezani s većim rizikom od depresije, sugerira novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Food Frontiers.

Pročitajte još

Studija je otkrila da osobe koje konzumiraju ove zamjene za meso imaju 42 posto veću vjerovatnost razviti simptome depresije u poređenju s onima koji ih ne jedu.

Šta pokazuje istraživanje?

Istraživači sa Univerziteta Surrey analizirali su podatke iz UK Biobanke, velike baze zdravstvenih podataka s više od 500.000 učesnika. U ovom istraživanju učestvovalo je 3.342 vegetarijanaca, od kojih su dvije trećine bile žene.

Rezultati su pokazali da vegetarijanci koji konzumiraju ultraobrađene proizvode poput lažnog mesa imaju viši krvni protosak i viši nivo C-reaktivnog proteina, markera upale u tijelu. Također su imali niže razine apolipoproteina A, spoja povezanog s “dobrim” HDL holesterolom.

Iako su zamjene za meso bile povezane s ovim negativnim zdravstvenim pokazateljima, studija je otkrila i jednu pozitivnu stranu: osobe koje su konzumirale lažno meso imale su 40 posto manji rizik od sindroma iritabilnog crijeva.