Zdravlje

Dovoljna je šaka dnevno: Ova zdrava „grickalica“ čisti organizam

Leblebija, mahunarka koju su istočne kulture odavno prepoznale kao veoma ukusnu i ništa manje ljekovitu biljku ima mnogo imena, možete je pronaći i pod nazivom slanutak, naut, ceci i slani pasulj.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Leblebija (cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije bobova. Ona je mahunarka čije sjeme je najsličnije sjemenu soje ili sušenom grašku. Postoje dvije sorte leblebije, a to su desi i kabuli. Sortu desi karakteriše sitnije zrno, tamnobraon bolje, dok kabuli ima krupnije zrno svijetlo braon boje.

Za koju god od ove dvije vrste leblebije se odlučite, nećete pogriješiti. Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od suštinske važnosti za naše zdravlje, piše Krstarica.

Svi koji je koriste u kulinarstvu, praveći veoma ukusna i pikantna jela su upoznati sa vrlo važnom činjenicom, koju treba shvatiti „zdravo a gotovo“, da se mlada leblebija ne koristi! Mlada leblebija sadrži visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, koje mogu izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.

Zato koristimo plodove isključivo zrele biljke!