Magazin

Zaboravljeni specijalitet: Jelo koje je osvajalo srca širom bivše Jugoslavije

Sjećate li se ovog jela koje su vam bake/nane i mame pripremale? Musaku od patlidžana ili tikvica su mnogi voljeli jesti u doba Jugoslavije, a mi vam donosimo recept iz prošlosti.

FOTO: : RECEPTI.COM / ILUSTRACIJA
FOTO: : RECEPTI.COM / ILUSTRACIJA

Jedno od jela koje je nekada krasilo stolove širom bivše Jugoslavije i okupljalo porodice u toplini zajedničkog obroka, danas je pomalo zaboravljeno. Iako su ga obožavale generacije, s vremenom je izgubilo svoju popularnost, ali se s nostalgijom prisjećamo njegovog neodoljivog mirisa i okusa.

Pročitajte još

Ovo jelo bilo je simbol jednostavne, ali ukusne domaće kuhinje, koja je spajala različite krajeve i kulture. Vrijeme je da ga ponovo otkrijemo i vratimo u naše kuhinje!

Sastojci za 4 osobe

40 dag patlidžana ili tikvica1 dag soli4 dag brašna2 jajaulje za prženje

Nadjev:

2 supene kašike ulja2 dag luka24 dag svježe nemasne junetine1 češnjakvoda ili supasolpaparzeleni peršin

Preliv

2 žumanjka ili 2 cijela jaja2 dl pavlake

Priprema

Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom pavlake, žumanjaka ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.

Priprema nadjeva: Na ulju popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni češnjak. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili supe i pirjamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.

Priprema preliva: Žumanjke umutimo u pavlaci. Za preliv možemo upotrijebiti i bešamel umak.

Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim peršinovim listom.