Sazrijevaju krajem avgusta i u septembru, a od tih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.
Naročito je odličan u vrijeme sezonskih prehlada, gripa i virusa. Pomaže u borbi protiv temperature, jačanju imuniteta, liječi anemiju, odnosno podiže nivo gvožđa u krvi, kao i kod opšte slabosti organizma, zatvora i u borbi sa stresom. Bobice se ne smiju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje.
Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje.
Ukoliko iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i djeca.
Sastojci:
1 kilogram zrelih bobica zove;
1 vode;
0,75 kg šećera;
2 cm svježeg korjena đumbira;
sok i korica od jednog limuna;
0,5 kilograma domaćeg meda
Priprema
Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuha oko 15 minuta. Sklonite s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procijedite kroz sito. Procijeđeni sok zagrijte do ključanja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše. Sirup od čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razrjeđivanje, piše Krstarica.