Magazin

Plodovi sazrijevaju u septembru: Kažu da je ovo najzdraviji domaći sirup, evo kako da ga sami napravite

Bobice crne zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite materije koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Sazrijevaju krajem avgusta i u septembru, a od tih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.

Naročito je odličan u vrijeme sezonskih prehlada, gripa i virusa. Pomaže u borbi protiv temperature, jačanju imuniteta, liječi anemiju, odnosno podiže nivo gvožđa u krvi, kao i kod opšte slabosti organizma, zatvora i u borbi sa stresom. Bobice se ne smiju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje.

Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje.

Ukoliko iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i djeca.

Sastojci:

1 kilogram zrelih bobica zove;

1 vode;

0,75 kg šećera;

2 cm svježeg korjena đumbira;

sok i korica od jednog limuna;

0,5 kilograma domaćeg meda

Priprema

Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuha oko 15 minuta. Sklonite s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procijedite kroz sito. Procijeđeni sok zagrijte do ključanja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše. Sirup od čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razrjeđivanje, piše Krstarica.