Magazin

Kako napraviti najukusniji hljeb bez miješenja: Hrskava kora, mekana unutrašnjost!

Nevjerovatno jednostavan recept a krajnji rezultat je fantastično ukusan hljeb.

hljeb kruh domaci recept
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Priprema je veoma laka i ne zahtijeva dosta vremena i angažovanja. Da vidimo šta nam sve treba.

Sastojci:

450g brašna (tip 500)

320g mlake vode

10g soli (oko dvije kuhinjske kašičice)

13g svježeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40g)

posuda za pečenje sa poklopcem

pek papir

Priprema

U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umiješajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lijepo sjedine. Nikako ne mijesite tijesto! Ostavite tijesto u zatvorenoj posudi na toplom mjestu i sačekajte da se udvostruči (potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca).

Dok tijesto narasta uključite rernu na 220 stepeni i stavite zatvorenu posudu. Kada tijesto naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo.

Ne oblikujte i ne gnjavite tijesto! Okrenite tijesto naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrijanu posudu i u nju stavite pek papir (uzmite ga za krajeve) sa tijestom pa je zatvorite.

Pecite sa zatvorenim poklopcem 20 minuta, a onda smanjite rernu na 200 stepeni i pecite još 30 minuta sa otvorenim poklopcem. Znat ćete da je hljeb gotov kada dobije divnu zlatnu boju i bude odzvanjao kada ga kucnete po dnu. Ostavite ga na rešetku da se skroz ohladi.

Ako nemate posudu za pečenje, možete koristi običan pleh koji ćete prethodno zagrijati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hljeb u rernu.