Magazin

Ne jedete košpice od lubenice?! Evo zašto biste ipak trebali

Košpice od lubenice često bacamo, no, istraživanja pokazuju da su ove male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Činjenica je da sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta, pomažući u smanjenju nadutosti.

Pročitajte još

Sadrže kalij, koji regulira količinu vode u našem organizmu, smanjujući otekline. Osim toga, sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

Štite od UV zračenja i pomlađuju kožu te su bogate vitaminom E, koji doprinosi zdravlju kože. Time zapravo sprječavaju disbalans u nijansi kože. Osim toga, pune su antioksidansa, što usporava proces starenja kože.

B vitamini iz košpica će pospješiti zarastanje ožiljaka, a riboflavin može spriječiti sušenje i upalne procese.

Košpice lubenice, zahvaljujući brojnim mineralima, poput željeza, jačaju naš imunitet. Sadrže i triptofan, koji pomaže u proizvodnji serotonina, što je korisno u ublažavanju stresa.

Sadrže magnezij i cink koji su ključni za funkcioniranje cijelog organizma.