Domaći sladoled s trešnjama
Sastojci:
Za preljev od trešanja:
350 g trešanja
30 g šećera
2 kašike vode + jedna kašika gustina
jedna kašika likera od višnje (opcionalno)

Za sladoled:
150 g sitno sjeckane tamne čokolade
250 ml vrhnja za šlag + 3 žlice šećera ( umjesto toga možete koristiti konzervu kondenziranog mlijeka)
Ekstrakt vanilije
Vrh čajne kašičice soli
250 g mascarponea + 250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Pripremite preljev od trešanja. Trešnje prepolovite i stavite u lonac. Dodajte im šećer i pričekajte za zakuhaju. U maloj zdjelici pomiješajte gustin i vodu pa dodajte trešnjama. Dodajte liker od višnje ili trešnje. Kad postignete teksturu preljeva, maknite s vatre.
Pripremite sladoled.
Prazni pleh stavite u zamrzivač dok pripremate sladoled. Za ovaj recept je najbolje koristiti kondenzirano mlijeko koje vrlo lako sami možete napraviti. Ako nemate vremena, odlična zamjena pak može biti vrhnje za šlag pomiješano sa šećerom koje ćete dobro umutiti u tešku smjesu.
Mikserom razradite mascarpone s ekstraktom vanilije, vrhnjem za šlag i prstohvatom soli pa mu dodajte kondenzirano mlijeko ili smjesu vrhnja i šećera. Na samome kraju dodajte sjeckanu čokoladu pa ručno umiješajte.
Na ledeni pleh stavite smjesu pa po njoj neuredno rasporedite preljev od trešanja. Slažite naizmjence smjesu i preljev.
Stavite u zamrzivač na najmanje osam sati, prenosi Zadovoljna.hr.
Prije posluživanja neka stoji 10 minuta izvan zamrzivača.