IT

NASA se oglasila o postojanju vanzemaljaca

Imamo li dovoljno dokaza?

FOTO: STAR TREK
FOTO: STAR TREK

U ovom trenutku nema jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih abnormalnih pojava u vazduhu i eventualnog vanzemaljskog života za sada, do pet odsto prijavljenih slučajeva nije moguće objasniti, zaključeno je na stručnom panelu u Vašingtonu koji je organizovala NASA.

“Postojeći podaci i izjave očevidaca nisu dovoljni da bi bili prihvaćeni kao uvjerljivi dokazi o prirodi i porijeklu pojedinog događaja”, istakao je astrofizičar Dejvid Spergel koji je predsjedavao panelom.

Stručnjaci smatraju da treba prikupiti više informacija kako bi se mogle objasniti sve pojave.

Na ljeto će biti objavljen izvješštaj u kome će biti opisano kako to ostvariti, najavila je NASA.

NASA je lani najavila početak istraživanja abnormalnih vazdušnih fenomena i u tu svrhu imenovala 16 stručnjaka koji treba da se bave tom tematikom.

Pročitajte još

Među njima su ugledni naučnici, funkcioneri američkog regulatora za civilno vazduhoplovstvo, te bivši astronaut Skot Keli.

NJihiv zadatak nije da prebroje neidentifikovane abormalne pojave, koje se često u medijima nazivaju “NLO” (neindentifikovani leteći objekti), već da daju preporuke kako da NASA ubuduće pristupa toj temi.

“Do danas je u obzir uzeto oko 800 neobjašnjivih pojava”, precizirao je Sin Kirkpatrik, direktor kancelarije koji se bavi tim pitanjem u okviru Ministarstva odbrane SAD.

Od toga, do pet odsto slučajeva je, za sada, neobjašnjivo, navedeno je na panelu.

Tema je veoma ozbiljna, ističe NASA, jer se tiče nacionalne bezbjednosti i vazdušnog saobraćaja.

Panel, koji je trajao nekoliko sati, prenošen je direktno na internetu, a jedan dio bio je posvećen pitanjima javnosti koja su unaprijed bila upućena.