Magazin

Kakvog je okusa ljudsko meso? Naučnici otkrivaju jedinstven okus: Influenserka priznaje da je pojela dio svog koljena sa špagetama

Piletina, svinjetina i govedina su popularne mesne opcije širom svijeta - ali postoji jedna zabranjena hrana koju se samo nekolicina usudila probati.

FOTO: DAILYMAIL
FOTO: DAILYMAIL

A to je ljudsko meso. Ali dok je kanibalizam široko prihvaćen kao vrlo pogrešan, neki su dopustili da ih znatiželja nadvlada.

Influenserka iz Španije, 20-godišnja Paula Gonu, nedavno je priznala da je kuhala i pojela dio sopstvenog koljena u špagetama bolonjeze.

FOTO: PAULA GONU/INSTAGRAM
FOTO: PAULA GONU/INSTAGRAM

I daleko od toga da je sama, a jedan od najpoznatijih primjera kanibalizma je Nijemac koji je ubio i pojeo dobrovoljnu žrtvu 2001. godine.

Ali kakav je zapravo okus ljudskog mesa? MailOnline analizira podatke one koji su ga isprobali.

Influencerica Paula Gonu šokirala je obožavatelje otkrivši da je kuhala i jela hrskavicu koljena u špageti bolonjeze nakon operacije (gore, jela u restoranu prije operacije)

Dalekih 1920-ih, američki avanturista William Buehler Seabrook odlučio je da pruži detaljan zapis o društvima koja proždiru ljudsko meso.

FOTO: ONB WIKIMEDIA COMMONS/DAILYMAIL
FOTO: ONB WIKIMEDIA COMMONS/DAILYMAIL

Čak je otišao toliko daleko da ga je i sam probao kada se susreo sa narodom Guero u zapadnoj Africi, a o svojim iskustvima je napisao u svojoj knjizi “Putevi džungle”, objavljenoj 1931.

Istraživač je primijetio da sirovo meso izgleda kao goveđe, ali manje crveno i sa blijedožutom masnoćom.

Miriše na govedinu

I kad je skuhano, postalo je sivo i mirisalo je na govedinu.

Što se tiče okusa, napisao je: ‘Bilo je tako skoro kao dobra, potpuno razvijena teletina da mislim da je nijedna osoba sa uobičajenim, normalnim nepcem ne bi mogla razlikovati od teletine.’

Seabrookov izvještaj mnogi smatraju nepouzdanim, jer je kasnije priznao da su mu pripadnici plemena Guero odbili učestvovanje u njihovoj tradiciji.

Tvrdio je da je nadoknadio razočaranje tako što je uzeo komad mesa od tijela mrtvog pacijenta bolnice u Francuskoj i skuhao ga na ražnju.

Ali stručnjaci smatraju da je njegov opis najkorisniji, jer većina komentara o kanibalizmu dolazi od kriminalno ludih i često su kontradiktorni.

Preživjeli u avionskoj nesreći na Andama 1972. bili su primorani da jedu svoje suputnike da bi preživjeli – ali u njihovim izvještajima insistiraju da je smrznuto meso bilo bez okusa.

KOLIKO IMA KALORIJA U ČOVJEKU?

Koža: 10.280 kalorija

Kosti: 25.330

Skeletni mišići: 32,370

Mozak, kičmena moždina i nervi: 2.706

Srce: 650

Slezena: 130

Tjelesna mast: 49.940

Jetra: 2.570

Pluća: 1.956

Bubrezi: 376

Njemački ljudožder Armin Meiwes govorio je da ljudsko meso ima okus svinjetine “ali malo gorko, jače”, dok ga je japanski kanibal Issei Sagawa opisao kao “nježno i meko” poput tune.

Sagawa, koji je 1981. ubio Holanđanku po imenu Renée Hartevelt, rekao je da se stopila u njegovim ustima kao sirova tunjevina u suši restoranu.

Prošle godine ruski ubica Vladimir Nikolajevič Nikolajev progovorio je o tome kako je prvi put jeo ljudsko meso 1997. godine.

Posvađali se, pa ga pojeo

Posvađao se sa čovjekom koji je stajao blizu vrata njegove zgrade, udario ga i ubio, a zatim mu raskomadao tijelo.

FOTO: NATIONL GEOGRAPHIC/DAILYMAIL
FOTO: NATIONL GEOGRAPHIC/DAILYMAIL

Tek nakon što je čovjeku skinuo glavu i udove, shvatio je da ništa ne zaustavlja njegovu radoznalost da pojede ovog čovjeka.

‘Odjednom me je nešto sinulo i pomislio sam da ću ga probati’, rekao je Nikolajev za National Geographic.

‘Odrezao sam mu komad mesa s buta i skuhao ga.’

Rekao je da mu se ‘nije dopao’ okus sirovog, pa ga je na kraju spržio.

Nikolajev je takođe optužen da je prodao oko 5 kg ljudskog mesa na pijaci, tvrdeći da se radi o mesu kengura.

Na kraju je uhvaćen nakon što je žena primijetila neobičan okus i odnijela ga ljekaru na pregled, gdje je otkriveno da sadrži ljudsku krv.

Zbog tabu prirode tog čina, nekoliko legitimnih naučnih studija je istraživalo pravi okus kuhanog ljudskog mesa.

Ljudsko meso je bogato visoko pigmentiranim proteinom mioglobinom, što znači da se uklapa u opštu definiciju ‘crvenog mesa’, poput govedine.

U Velikoj Britaniji i SAD-u ne postoje posebni zakoni protiv kanibalizma.

Uprkos tome, i suprotstavljenim prikazima o njegovom okusu, neki stručnjaci kažu da bi kanibalizam mogao biti rješenje za klimatske promjene.

Švedski naučnik profesor Magnus Soderlund je 2019. godine sugerirao da bi mrtva tijela bila održivija od industrije mesa i mliječnih proizvoda – ili čak od jela insekata – ako izvori hrane postanu oskudni u budućnosti.

Također je tvrdio da se ‘razgovor’ o tabuima kanibalizma s vremenom može promijeniti i da se ljudi mogu ‘prevariti’ da ‘donose prave odluke’, piše Epoch Times, prenosi DailyMail.