Magazin

Zvuči bljak, ali je prezdravo: Slana voda natašte

Jutarnje navike su najvažnija stvar za početak dana, ako steknete naviku da pijete ujutro čašu slane vode, doživjet ćete jako pozitivne promjene u vašem organizmu.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Rijetko se priča o dobrobitima soli i pozitivnom učinku na organizam, stoga vam donosimo mnoge razloge da vam ujutro prvo bude što popijete slana voda.

Pomiješate 3 dl vode s malim prstohvatom soli i popijte ujutro prije doručka, a dobrobiti slane vode neće sigurno izostati.

Ovakav način čišćenja tijela od otrova u Indiji prakticiraju od davnih vremena. Čak i naučnici priznaju kako takva praksa može imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Osim što detoksira tijelo i time ga regenerira, slana voda uravnotežuje šećer u krvi, regulira metabolizam, jača imunitet, balansira hormone, nadomješta elektrolite, pomaže otapanju masnoća, pa tako i mršanju…

Tačnije, kombinacija čiste morske soli i vode kao dio redovite prehrambene rutine može regenerirati naš organizam zahvaljujući mineralima u tom napitku velike nutritivne vrijednosti.

Hidratacija – Ako pijete velike količine vode, to je dobro, međutim, umjesto čiste vode za piće popijte barem jednu čašu slane.

Zdravlje kostiju – Minerali iz soli imaju pozitivan utjecaj na probleme kostiju, pogotovo na one koje imaju problema s osteoporozom.

Nesanica – Ako imate problema s nesanicom, čaša slane vode dnevno će riješiti ovaj problem. Minerali iz soli smiruju nervni sistem.

Slana voda za probavu – Ako imate problema s probavom, čaša slane vode će donijeti kraj tim problemima. Slana voda aktivira enzime koji ubrzavaju probavni trakt. Pijte svako jutro šolju tople slane vode i za kratko vrijeme ćete vidjeti pozitivne rezultate.

Blagotvorno djeluje na kožu – Ispijanje svako jutro tople slane vode također će vam pomoći da steknete blagi sjaj kože i još mnogo čišću nego što je uobičajeno.

Slana voda za detox – Jedna čaša slane vode ima antibakterijski sadržaj. Odbacuje toksine i izbacuje nepotrebne bakterije koje su štetne za vaše tijelo.

Slana voda za nizak pritisak – Odličan prirodni lijek za podizanje krvnog pritiska je kuhinjska so. Preporučuje se jodirana so koja stimuliše cirkulaciju i vezuje vodu u organizmu. Termičkom obradom jod se uništava, pa je poželjno hranu soliti neposredno prije serviranja.

Da biste smršali, pažljivo se hranite odabranim namirnicama i održavajte organe za varenje u savršenom stanju. Uz primjenu slane vode možete da smršate i do pet kg za sedam dana. Suština je čišćenje cijelog tijela i normalizacija procesa varenja u kojem će vam pomoći ništa drugo nego slana voda.

Da biste smršali, morate redovno piti slanu vodu, ali ne sa običnom solju, već sa morskom. Morska so djeluje kao laksativ, u potpunosti čisti crijeva, što je važno za gubitak kilograma. Također, slana voda stimuliše proces varenja. U roku od nekoliko dana primjetićete da se stomak smanjio.

Upotreba slane vode za mršavljenje: Rastvorite kašičicu morske soli u litri vode. Pijte 200 ml rastvora na prazan stomak pola sata prije doručka. Također, pijte 200 ml slane vode 2,5 sati nakon doručka. Ponavljajte prije i poslije svakog obroka. Okus nije baš sjajan, ali vrijedi se potruditi, piše narodnilijek.