Kultura

Preminula je Dubravka Ugrešić, jedna od najistaknutijih evropskih književnica

Preminula je Dubravka Ugrešić. Književnica i esejistica preminula je danas u 73. godini u Amsterdamu u krugu prijatelja i porodice, potvrdio je zagrebački Multimedijalni institut.

FOTO: EPA/TONI GARRIGA
FOTO: EPA/TONI GARRIGA

Dubravka Ugrešić etablirala se kao jedna od najistaknutijih evropskih književnica i esejistica. Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja.

Početkom devedesetih odselila se iz Hrvatske

Hrvatsku je napustila 1993. godine te je živjela i radila u Amsterdamu. Pozicionirala se kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice. Najpoznatiji su joj naslovi: Štefica Cvek u raljama života, Forsiranje romana reke, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Baba Jaga je snijela jaje, Lisica.

U egzilu, koji je s vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i evropskih univerziteta, uključujući Harvard, UCLA, Columbiju i Slobodni univerzitet u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja, između ostalih, NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.