Naime, moguće je da uz nju dobijete i ono što ne želite staviti u usta, tvrdi dr. Raj.
Doktor Karan Raj, koji svojim informativnim videozapisima prikuplja milione pregleda na TikTok-u, u jednom od njih je objasnio da ako pijete prethodno mljevenu kafu, velika je vjerovatnoća da ćete popiti i komadiće žohara.
“Prethodno mljevena kafa, poput one u većini trgovina, sadrži samljevene žohare. Određeni postotak zrna kafe zarazi se žoharima i drugim insektima. Obično ih se ne može potpuno preraditi, pa se samo ispeku i samelju sa zrnima kafe”, objasnio je.
Dijelovi insekata
Dodao je kako većina nadležnih tijela za kontrolu dopušta određeni postotak dijelova insekata u našoj hrani. Pokušao je ublažiti stvar dodavši da žohari sadrže puno proteina, prije nego što je upozorio:
“Ako ste alergični na žohare, klonio bih se prethodno mljevene kafe”.
@dr.karanr Coffee & cockroaches #coffee #bug #learnontiktok #schoolwithdrkaran #sciencefacts ♬ Steven Universe – L.Dre
Sigurnija je opcija kafa u zrnu” Isto govori i profesor biologije sa Univerziteta Montana, Douglas Emlen, koji kaže da je nakon godina proučavanja insekata i njihovih odnosa s ljudima, jedan od njegovih starih profesora postao jako alergičan na žohare.
Urnebesni komentari
Nije mogao dodirnuti žohara, a da nije dobio reakciju, i otkrio je da je slično patio i kad je pio kafu od prethodno mljevenih zrna. Kad je proučio razlog zašto, otkrio je da je mljevena kafa prerađena iz ogromnih hrpa zaliha kafe, koje je gotovo nemoguće zaštititi od zaraze žoharima, prenosi Tuzlanski.ba.
Američki standardi dopuštaju da zrna kafe sadrže čak 10 posto ‘prljavštine i insekata’.
“Mogao sam proći cijeli život, a da to nisam znao” “Je li neko za StarbuGs?” “Hvala Bogu pa ne pijem kafu” “Dobar način za suočiti se sa strahom. Plašio sam se žohara cijeli život”, neki su od komentara ispod videozapisa.