Ohrabrujuća vijest je da se 90 posto srčanih bolesti može spriječiti prehranom i zdravim životnim stilom. Kardiolog dr. Kaustubh Dabhadkar kaže da je ključ zdravog srca promišljeno i postupno uvođenje dugotrajnih promjena.
“To je učinkovitije od pokušaja da odjednom promijenite cijeli svoj jelovnik ili način života. Postoji jedna promjena koja može napraviti veliku razliku i pozitivno uticati na zdravlje srca i uvijek je prvu preporučujemo ljudima. Kuhajte više”, izjavio je.
Liječnik tvrdi da kuhanje ima toliki uticaj jer smanjuje količinu prerađene hrane koju obično jedemo. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, 70 posto natrija koji Amerikanci konzumiraju dolazi iz prerađene hrane ili obroka koje jedemo vani. Ovo je ključno jer je prehrana bogata natrijem direktno povezana s visokim krvnim pritiskom i lošim kardiovaskularnim zdravljem.
Kada sami kuhate, možete kontrolisati sve sastojke koji se koriste, ne samo so, već i rafinirane ugljikohidrate, šećer i zasićene masnoće.
“Prehrana bogata kalorijama, posebno zasićenim mastima, trans mastima i rafiniranim ugljikohidratima, povećava nivo loših masnoća u tijelu i razinu inzulina. To povećava i taloženje holesterola u arterijama, što dovodi do stvrdnjavanja arterijama i stvaranja plaka u njima”, pojasnio je.
Prema mišljenju dr. Dabhadkaru, najgore namirnice za zdravlje srca su čips, sladoled i pića zaslađena šećerom. Kada kuhate obroke kod kuće, usredotočite se na hranu koja je dobar izvor vlakana i nezasićenih masnoća te ima nizak glikemijski indeks. Osim navedenog, za zdravlje srca korisno je baviti se tjelovježbom, smanjiti stres, dovoljno spavati i održavati društvene kontakte.