Život

Ako želite ojačati zdravlje srca, kardiolog savjetuje da usvojite ovu naviku

Ako vam je doktor savjetovao da poradite na snižavanju krvnog pritiska ili poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, možda ne znate odakle početi. Nije lako riješiti se navika koje radimo godinama i koje činimo bez razmišljanja.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Ohrabrujuća vijest je da se 90 posto srčanih bolesti može spriječiti prehranom i zdravim životnim stilom. Kardiolog dr. Kaustubh Dabhadkar kaže da je ključ zdravog srca promišljeno i postupno uvođenje dugotrajnih promjena.

“To je učinkovitije od pokušaja da odjednom promijenite cijeli svoj jelovnik ili način života. Postoji jedna promjena koja može napraviti veliku razliku i pozitivno uticati na zdravlje srca i uvijek je prvu preporučujemo ljudima. Kuhajte više”, izjavio je.

Liječnik tvrdi da kuhanje ima toliki uticaj jer smanjuje količinu prerađene hrane koju obično jedemo. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, 70 posto natrija koji Amerikanci konzumiraju dolazi iz prerađene hrane ili obroka koje jedemo vani. Ovo je ključno jer je prehrana bogata natrijem direktno povezana s visokim krvnim pritiskom i lošim kardiovaskularnim zdravljem.

Kada sami kuhate, možete kontrolisati sve sastojke koji se koriste, ne samo so, već i rafinirane ugljikohidrate, šećer i zasićene masnoće.

“Prehrana bogata kalorijama, posebno zasićenim mastima, trans mastima i rafiniranim ugljikohidratima, povećava nivo loših masnoća u tijelu i razinu inzulina. To povećava i taloženje holesterola u arterijama, što dovodi do stvrdnjavanja arterijama i stvaranja plaka u njima”, pojasnio je.

Prema mišljenju dr. Dabhadkaru, najgore namirnice za zdravlje srca su čips, sladoled i pića zaslađena šećerom. Kada kuhate obroke kod kuće, usredotočite se na hranu koja je dobar izvor vlakana i nezasićenih masnoća te ima nizak glikemijski indeks. Osim navedenog, za zdravlje srca korisno je baviti se tjelovježbom, smanjiti stres, dovoljno spavati i održavati društvene kontakte.