Svijet

Italijanska premijerka potvrdila podršku Ukrajini u razgovoru sa Zelenskim

Italijanska premijerka Giorgia Meloni ponovo je danas potvrdila "punu podršku" svoje vlade Ukrajini u razgovoru s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi se u saopćenju njenog ureda, javlja Reuters.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Meloni, koja je preuzela dužnost u oktobru, ostaje i dalje čvrsta pristalica Kijeva, uprkos trvenjima po tom pitanju unutar njene desničarske vladajuće koalicije i podijeljenom javnom mnjenju.

“Meloni je ponovila punu podršku italijanske vlade Kijevu na političkom, vojnom, ekonomskom i humanitarnom polju, a to uključuje i podršku obnovi energetske infrastrukture i budućoj obnovi Ukrajine”, saopćeno je iz njenog ureda.

U tweetu objavljenom ranije danas, Zelenski je zahvalio Meloni na njenoj “solidarnosti i sveobuhvatnoj podršci” i rekao da Italija razmatra da Kijevu obezbijedi sisteme protuzračne odbrane.

Prošle sedmice u svom obraćanju grupi zapadnih lidera, ukrajinski lider je zatražio širok spektar oružja i sistema protuzračne odbrane kako bi se Ukrajini pomoglo da se suprotstavi ruskoj invaziji.

U intervjuu za Reuters ovog mjeseca, italijanski ministar odbrane Guido Crosetto potvrdio je da je Kijev zatražio sisteme protuzračne odbrane od Rima, uključujući francusko-italijanski sistem SAMP/T.