Život

Zbog čega su kesice čipsa uvijek poluprazne

Često kada otvorimo kesicu čipsa ili drugih grickalica, djeluje nam da ima više vazduha.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Prvo što većina pomisli jeste da je to prevara proizvođača.

Ako ste mislili da se to radi kako bi se prodalo više čipseva i istovremeno uštedjelo na količini, varate se.

Proizvođači ostavljaju dio prostora u ambalaži praznim. Naime, tako se naše omiljene grickalice štite od potencijalne štete prilikom transporta.

Kako se prilikom premiještanja čipsa do raznih prodavnica i magacina kesice ređaju jedna na drugu, upravo taj prazan prostor ispunjen “vazduhom” štiti grickalice od prekomjernog lomljenja i uništavanja.

S druge strane, u ambalažama se nalazi azot, a ne vazduh!

Kako kiseonik može da prouzrukuje kvarenje krompira, a vlaga da ga učini gnjecavim, kesice se pune azotom. On održava namirnicu svježom i hrskavom.

Ako ste se uplašili da je azot štetan možete biti mirni: čak 78 odsto vazduha koji udišemo čini azot, piše Magazin Novosti.