Magazin

4 badema prelijte vodom i ostavite preko noći: Ujutru ih pojedite i riješite problem koji mnoge muči

Bademi su odličan izvor kalcija i željeza, ali su i snažni antioksidansi koji mogu značajno doprinijeti našem zdravlju.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, namočeni bademi poboljšavaju varenje, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom te hroničnih bolesti poput srčanih tegoba i reumatoidnog artritisa.

Osim toga, odlični su saveznici pri mršavljenju, jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, čime se smanjuje unos kalorija i potiče gubitak kilograma.

Pročitajte još

Najbolji način pripreme je namakanje badema tokom 24 sata

Priprema:

Oko 250 grama badema stavite u posudu i prelijte ih toplom vodom.

Nakon 12 sati, iscijedite vodu i dodajte dvije kašike soli.

Ponovo napunite posudu toplom vodom i ostavite bademe da odstoje još 12 sati.

Nakon ukupno 24 sata, smeđa opna s badema će se vrlo lako skinuti – ako se već sama nije odvojila.

Iako neki ljudi bademe namaču samo preko noći, optimalno trajanje za maksimalne benefite je 24 sata.

Kako konzumirati:

Namočene bademe možete čuvati do sedam dana u frižideru. Svako jutro pojedite četiri badema – bez straha da će izgubiti svoju nutritivnu vrijednost.

Napomena: Ovo je narodni recept, pa se prije upotrebe svakako savjetujte s ljekarom, posebno ako imate hronične zdravstvene probleme ili uzimate terapiju.