Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, namočeni bademi poboljšavaju varenje, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom te hroničnih bolesti poput srčanih tegoba i reumatoidnog artritisa.
Osim toga, odlični su saveznici pri mršavljenju, jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, čime se smanjuje unos kalorija i potiče gubitak kilograma.
Najbolji način pripreme je namakanje badema tokom 24 sata
Priprema:
Oko 250 grama badema stavite u posudu i prelijte ih toplom vodom.
Nakon 12 sati, iscijedite vodu i dodajte dvije kašike soli.
Ponovo napunite posudu toplom vodom i ostavite bademe da odstoje još 12 sati.
Nakon ukupno 24 sata, smeđa opna s badema će se vrlo lako skinuti – ako se već sama nije odvojila.
Iako neki ljudi bademe namaču samo preko noći, optimalno trajanje za maksimalne benefite je 24 sata.
Kako konzumirati:
Namočene bademe možete čuvati do sedam dana u frižideru. Svako jutro pojedite četiri badema – bez straha da će izgubiti svoju nutritivnu vrijednost.
Napomena: Ovo je narodni recept, pa se prije upotrebe svakako savjetujte s ljekarom, posebno ako imate hronične zdravstvene probleme ili uzimate terapiju.