Život

Upute Crvenog križa: Evo kako se ponašati u slučaju požara

Crveni križ Novo Sarajevo daje Upute za ponašanje tokom požara.

FOTO: INTERNET
FOTO: INTERNET

Šumski požari su veliki, nekontrolisani i potencijalno destruktivni požari koji mogu zahvatiti i ruralna i urbana područja. Mogu se brzo širiti, mijenjati smjer, pa čak i ‘skakati’ na velike udaljenosti kada se žar i varnice nose vjetrom. Oni su uzrokovani nizom prirodnih uzroka (kao što je munja) ili ljudskom nepažnjom (kao što je odbačena cigareta). Širenje šumskog požara zavisi od uređenja zemljišta, raspoloživog goriva (vegetacija ili mrtvo drvo) i vremenskih uslova (vjetar i toplota). Mogu početi za samo nekoliko sekundi i pretvoriti se u pakao za nekoliko minuta.

Da li znate kako se pripremiti za šumski požar? Kao prvu stavku naveli su da se procijeni i planira.

Redovno provjeravajte u svom domu opasnosti kao što su izložena drva za ogrjev, oluci začepljeni suhim lišćem i mrtvim ili nadvišenim granama. Olakšajte vatrogasnim timovima da pronađu i pristupe vašu imovinu pomoću odgovarajućih oznaka i širokih prilaza. Prijavite opasne uslove nadležnima. I napravite plan sigurnosti od požara ili evakuacije za svoju porodicu, uključujući i vaše kućne ljubimce.

Druga stavka je smanjenje rizika. Možete spriječiti šumske požare tako što ćete biti oprezni: nikada ne bacajte opuške na zemlju, nikada ne ostavljajte vanjsku vatru bez nadzora i pravilno odložite staklo (koje može reflektirati sunčevu svjetlost i izazvati požar). Izgradite svoj dom na sigurnoj lokaciji i na ravnom terenu ako je moguće, jer vatra brže putuje uzbrdo. Održavajte svoju strukturu ispravno, očistite zapaljive materijale i održavajte izvore vode za gašenje požara. Vježbajte svoj plan za požar.

Kao posljednju, treću stavku naveli su da se osobe pripreme na reagovanje.

Tokom sezone požara pratite uslove i pažljivo slušajte zvanične savjete. Otiđite ako mislite da biste trebali ili ako vam vlasti to kažu – vrlo mali broj domova može izdržati teške šumske požare. Ako imate vremena, isključite plin i zatvorite vrata i prozore prije odlaska. Uvjerite se da je spremnik goriva u vašem vozilu pun i, prilikom evakuacije, nastavite provjeravati ažuriranja požara kako biste bili sigurni da je vaša planirana ruta sigurna. Nosite zaštitne predmete kao što su čvrste cipele i duga pamučna odjeća.

Koraci koje treba i ne treba poduzimati dostupni su na dostavljenoj infografici.