Svijet

Veliki požar u Grčkoj uništio površinu veću od New Yorka

Šumski požar koji je buknuo na sjeveroistoku Grčke 11 dana uništio je područje veće od New Yorka, objavila je u utorak Služba za klimatske promjene Copernicus koju podržava Evropska unija.

FOTO: EPA-EFE/VASILIS PSOMAS
FOTO: EPA-EFE/VASILIS PSOMAS
Ilustracija

Podstaknut olujnim vjetrom i vrućim vremenom, požar koji je izbio u blizini grada Aleksandrupolisa brzo se proširio širom regije Evros i odnio je najmanje 20 života prošle sedmice, u najsmrtonosnijem požaru u Evropi ovog ljeta.

Pretvorio je dijelove bujnog zelenila u spaljenu zemlju i uništio je domove i sredstva za život.

U objavi na platformi društvenih mreža X, ranije poznatoj kao Twitter, služba za hitne situacije Copernicus navela je da je požar opustošio najmanje 808,7 kvadratnih kilometara. Grad New York zauzima 778,2 kvadratna kilometra.

Copernicus je prošle sedmice saopćio da je požar najveći na evropskom tlu u posljednjih nekoliko godina.

Pretpostavlja se da su svi poginuli osim jednog bili nelegani migranti koji su prešli iz Turske, izbjegavajući policiju u šumi. Vlasti strahuju da bi se moglo naći još tijela kada se požar ugasi, jer je Evros popularan prelaz u EU za hiljade migranata i izbjeglica svake godine.

Vatrogasna brigada saopćila je da su se protiv požara borili avioni i stotine vatrogasaca na terenu, uključujući one iz Srbije, Slovačke, Češke i Albanije.

Vlasti su upozorile da su rizici od požara i dalje visoki u utorak.

Ljetni požari su uobičajeni u Grčkoj, ali vlada tvrdi da su ih ekstremni vremenski uslovi koje naučnici povezuju s klimatskim promjenama pogoršali ove godine. U najsmrtonosnijem požaru u Grčkoj do sada su poginule 104 osobe van Atine 2018, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije