Svijet

Grčka spasila 25 migranata zarobljenih u šumskom požaru

Grčka je u petak spasila grupu od 25 migranata zarobljenih u šumskom požaru koji bjesni u sjeveroistočnoj regiji Evros već skoro dvije sedmice, saopćile su vlasti.

FOTO: EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS
FOTO: EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS

Požar u Evrosu, najsmrtonosniji u Evropi ovog ljeta, gori već 14 dana nakon što je odnio najmanje 20 života, uništio domove i sredstva za život, i spalio bujne šume.

Vjeruje se da su svi osim jednog poginuli u požaru na Evrosu bili migranti koji su prešli iz Turske, izbjegavajući policiju u šumi. Evros je popularan prelaz u Evropsku uniju za hiljade migranata i izbjeglica svake godine.

Avioni i stotine vatrogasaca borili su se u petak s požarom u šumi Dadia usred vjetrova koji brzo mijenjaju smjer.

Reutersov video snimak prikazuje migrante kako sjede na putu pored polja, sa stablima u pozadini obavijenim gustim sivim dimom, prije nego što su ih vlasti odvezle kamionom s otvorenom ceradom. Dok su djelovali između sela Giannouli i Dadia, vatrogasna brigada i policija pronašli su 25 ljudi i odveli ih na sigurno mjesto – kazao je portparol grčke vatrogasne brigade Ioannis Artopoios za Reuters.

Svi migranti su muškarci i kazali su da su iz Sirije, Iraka i Libana, saopćio je policijski zvaničnik. Dodao je da su migranti uhapšeni.

Služba EU za hitne slučajeve Copernicus saopćila je da je požar u Evrosu opustošio najmanje 812,6 kvadratnih kilometara, što je više od 778,2 kvadratna kilometra površine New Yorka.

Svjetski fond za prirodu (WWF) saopćio je da je spaljeno najmanje 30 posto zaštićene grčke šume Dadia-Lefkimi-Soufli.

Ljetni šumski požari uobičajeni su u toj mediteranskoj zemlji, ali je vlada navela da su se ekstremno suhi, vjetroviti i vrući uslovi koje naučnici povezuju s klimatskim promjenama pogoršali ove godine, primoravajući na hiljade evakuacija.

Premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je u četvrtak da će Grčka lansirati dronove, instalirati senzore temperature u šumi i zaposliti više osoblja za poboljšanje gašenja požara nakon kritika klimatskih aktivista.

Švicarska je u petak saopćila da će poslati tri vojna helikoptera i osoblje za pomoć u gašenju požara u Evrosu.

Prihvati notifikacije