Retrovizor

102. godine od rođenja Zuke Džumhura

Narodni univerzitet u Konjicu priredio je prigodan program u povodu 102. godine od rođenja bh. putopisca, slikara i karikaturiste Zulfikara Zuke.

FOTO: WIKIPEDIA / ARHIV
FOTO: WIKIPEDIA / ARHIV

U subotu, 24, septembra, program počinje u 9 sati posjetom mezarju na Musali. Od 10 do 12 sati slijedi Dan otvorenih vrata u kući Zuke Džumhura.

U večernjem dijelu programa, u 19.15 sati u Zavičajnom muzeju Konjic održat će se promocija putopisa “Putem svile”, autora Hamze Rodžala i Ediba Kadića.

Na istom mjestu u 20.15 sati bit će otvorena izložba “Konjic i Zuko, birvaktile i u sjećanju” koju je priredio Safet Hebibović. O izložbi će govoriti Senadin Dino Begtašević.

Igrani film “Horoskop”, u režiji Bore Draškovića, po scenariju Zulfikara Džumhura i Bore Draškovića, bit će prikazan u nedjleju, 28. Rujna, u kino sali NU Konjic. Glavne uloge igraju Milena Dravić i Dragan Nikolić.

Sve je u Zukinom životu već odavno postalo legenda, pretočilo se u usmenu predaju, postalo predmet priča i prepričavanja i svaki put njegov život obnavljao se čudesniji, fantastičniji i nevjerovatniji.

Prihvati notifikacije