10 šokantnih činjenica koje su do sada poznate o maloljetnom ubici iz Beograda

Mjesec dana je prošlo od jezivog masakra u „Ribnikaru” koji je počinio 13-godišnji učenik.

FOTO: LIVER BUNIĆ / RINGIER
FOTO: LIVER BUNIĆ / RINGIER

U međuvremenu se iz istrage koja je u toku, svjedočenja majke, oca i dadilje u policiji, ali i roditelja čija su se djeca družila sa dječakom-ubicom, saznalo mnogo toga o dječaku-ubici, mada je dosta pitanja i dalje ostalo bez (pravih) odgovora, počev od onog krucijalnog, šta je to, sada već prije skoro dva mjeseca, “kvrcnulo” u glavi pa je ovaj počeo sa detaljnim pripremama za stravičan zločin.

Javnost je, do sada, već više puta šokirana novim saznanjima o dječaku-ubici, a čini se da je svako naredno bilo dramatičnije i jezivije od prethodnog. Zato smo vam izdvojili 10 najšokantnijih stvari koje smo saznali o najmlađem masovnom ubici na svijetu.

Imao je “listu za odstrjel”

Kako je policija prvog dana objelodanila, među dječakovim stvarima je pronađen i spisak sa 16 imena (jedno precrtano) dječaka i djevojčica koje je planirao da ubije, a neke je čak označio i kao “primarne mete”.

Srećom, mnogi su izbjegli tragičnu sudbinu jer tog kobnog dana nisu bili u školi, nisu mu se “zatekli na putu” ili su jednostavno uspjeli da pobjegnu, poput nekih dječaka iz njegovog VII/2 koji su se spasli iskakanjem kroz prozor učionice.

Imao je skice i šeme škole

Koliko se dječak-ubica ozbiljno pripremao za zločin, pokazuju i otkriveni crteži rasporeda prostorija u školi, na kojima se do detalja može vidjeti gdje su ulazi, stolovi za dežurne učenike, hodnici, toaleti, kao i pojedinačne učionice.

Na crtežima je označio gdje se nalazi koje odjeljenje po spratovima, kao i gdje su smještene njegove “primarne mete”

Vješto rukovao pištoljem

Prema podacima iz istrage dječak-ubica je tokom svog krvavog pira ispalio čak 57 metaka iz očevog pištolja, i vješto mijenjao okvire sa municijom. I pogodio čak 16 pokretnih meta što prema svjedočenju Marka Nicovića, bivšeg načelnika beogradske policije, može samo neko ko je veoma dobro obučen za to.

“Pištolj je težak za rukovanje i za odraslu osobu, a kamoli za dijete”, rekao je Nicović.

Za tako nešto nije bilo dovoljno samo par posjeta streljani…

Imao i Molotovljeve koktele

Osim dva pištolja koja je uzeo iz očevog sefa, kod dječaka-ubice u rancu su pronađena i četiri Molotovljeva koktela koja je namjeravao da iskoristi kako bi spriječio da ga policija zaustavi u svom krvavom pohodu.

Djeluje prosto nevjerovatno, ali prve informacije iz istrage govore da ih je on sam napravio, najvjerovatnije na osnovu uputstva koja je pronašao na internetu.

Mirno se predao policiji

Kada je po njegovom mišljenju “obavio zadatak”, dječak-ubica je mirno iz kabineta istorije, hodnikom, krenuo ka dvorištu odakle je nazvao policiju i rekao im šta je uradio.

Ispraznio je oružje i, prema riječima ljudi upoznatim sa slučajem, potpuno smireno dočekao dolazak policijskih jedinica koje su ga razoružale i uhapsile bez otpora.

Pucao u svoje najbolje drugare

Među žrtvama, ali i na spisku imena dječaka i djevojčica koje je planirao da ubije našli su se mnogi njegovi najbolji drugari, sa kojima se najviše družio i provodio najviše vremena. Na igralištu, u parku, školi, bioskopu…

Prema svjedočenju roditelja, među tih 15 imena nalazile su se i neke djevojčice prema kojima je, po svemu sudeći, gajio velike simpatije, pa čak možda bio i zaljubljen. Ipak, to po svemu sudeći nije razlog što su od devetoro ubijenih đaka osam bile djevojčice.

Sa ocem išao na pucanje

Detalj iz istrage koji je šokirao sve koji poznaju dječaka-ubicu i njegovu porodicu bio je da ga je otac već sa 12 godina vodio u streljanu gdje je vježbao pucanje, a po jednoj verziji trenirao je i ersoft.

Interesantno je da se on o tome nikada nije hvalio pred drugarima, a skoro niko od porodičnih prijatelja i komšija nije znao da otac, poznati doktor radiolog, u stanu drži poveći arsenal oružja i pride vodi sina u streljanu.

Guglao da li će da odgovara

Koliko se dječak-ubica ozbiljno pripremao za zločin, otkrio je podatak da je on, navodno, pretraživao i guglao da li će i na koji način odgovarati za zločin, pošto još nema napunjenih 14 godina.

Takođe je utvrđeno da je pretraživao i serijske ubice po internetu, gledao serije i filmove o njima, a posebno je bio oduševljen El Čapom, meksičkim kraljem droge i vođom vjerovatno najsurovijeg Sinaloanskog kartela koji se sumnjiči za stotine i stotine ubistava.

Ne pokazuje trunku kajanja

Dječak-ubica, od prvog momenta kada je uhapšen, pa sve do sada, skoro mjesec dana koliko se nalazi u izolaciji u bolnici zatvorenog tipa, nijednog trenutka nije pokazao ni trunku kajanja za stravičan zločin koji je počinio u osnovnoj školi na Vračaru, koju je i sam pohađao.

Prema dobro upućenim izvorima iz istrage, on čak nijednog trenutka nije tražio ni da vidi majku, oca ili bilo koga drugog iz porodice. Kako kažu, hladan je, smiren i uopšte mu nisu bili potrebni nikakvi lijekovi.

Traži da ga puste na slobodu

Vrhunac njegove bahatosti je ponašanje u klinici u kojoj je smješten. Naime, prvih dana je najčešće postavljao pitanja “Kada izlazim?” i “Kakav odjek ima to što sam uradio?”, očigledno očekujući da je postao veliki heroj i da će mu klicati ispod prozora.

Posljednjih nekoliko dana, međutim, otišao je korak dalje, značajno se osilio i pritiska ljekare da ga puste na slobodu tvrdeći kako su završili sve preglede.

“Da li danas izlazim?”, konstantno pita ljekare.

Šta znamo o njemu

– U jezivom zločinu koji je počinjen 3. maja ove godine, K. K. (13) je usmrtio čak 10 osoba, od kojih devetoro učenika i školskog čuvara.

– Od devetoro đaka koji su bili žrtve dječaka-ubice u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, osam su bile djevojčice, a samo jedan dječak.

Trinaestogodišnji dječak-ubica (13) nalazi se duže od mjesec dana u izolaciji na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu u Beogradu.

– Pošto nema napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ali može na duže vrijeme da bude smješten u ustanovu zatvorenog tipa.

– Otac dječaka ubice, poznati radiolog Vladimir K., priveden je nakon masakra i njemu je na zahtjev tužilaštva određen pritvor do 30 dana.

– Dječak-ubica potiče iz veoma ugledne porodice, otac mu je poznati radiolog, a majka naučni radnik, profesorka mikrobiologije.

– Trinaestogodišnjak je bio odličan đak, ali je bilo i onih koji su mu se podsmijevali i zvali ga štreberom, zbog čega je promjenio odjeljenje.

Dječak-ubica je bio pod pritiskom pretjerano ambicioznih roditelja koji su ga upisali u muzičku školu, na časove glume, jezika, ali i razne sportove.

– Kada ga je 2021. udario drugi dječak, van škole, u Tiršovoj mu je urađena psihološka evaluacija i ocjenjen je kao izuzetno pametan.

Sestra ključni svjedok?

Tokom jednomjesečne istrage do sada su saslušani otac dječaka, koji se nalazi u pritvoru, majka koja je policiji dala i najviše informacija, dadilja koja je dječaka-ubicu i njegovu sestru (10) godinama čuvala i sa njima provodila čak i više vremena nego roditelji, te na kraju psiholog i pedagog OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Ipak, posljednjih dana sve se češće spominje sestra dječaka-ubice koja bi mogla da bude ključni svjedok za razumijevanje svega što se desilo. Naime, treba podsjetiti da su njih dvoje dijelili sobu, da je najviše vremena provodio sa njom, ali i da je dan prije stravičnog zločina bio sa njom kod babe i djed, da bi se u večernjim satima vratili u porodični dom.

Dječak-ubica se trenutno nalazi u izolaciji na klinici za neurologiju i psihijatriju, piše Blic.

Prihvati notifikacije