Politika

Zvizdić u Washingtonu: Bosna i Hercegovina ima veliku podršku SAD-a

Denis Zvizdić je sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove i direktorom Ureda za Južnu i Srednju Evropu pri State Departmentu razgovaro o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

FOTO: ANADOLIJA/PARLAMENT BIH
FOTO: ANADOLIJA/PARLAMENT BIH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u Washingtonu sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove u State Departmentu Dereckom Hoganom i sa direktorom Ureda za Južnu i Srednju Evropu pri State Departmentu Martinom McDowellom, javlja Anadolija.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je u toku finaliziranje formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora i izrazio nadu da će nova vlast dati zamah reformama i realizaciji ključnih ciljeva. Istakao je da euroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički prioritet i da očekuje da će novoformirana vlast ispuniti očekivanja i da će biti progresivnija od prethodne.

FOTO: ANADOLIJA/PARLAMENT BIH
FOTO: ANADOLIJA/PARLAMENT BIH

Dereck Hogan i Martin McDowell su istakli da BiH ima veliku podršku SAD i da će nastaviti pružati podršku kako bi se osigurali mir i stabilnost zemlje. Istakli su podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH od strane SAD-a i naglasili da SAD žele vidjeti BiH kao funkcionalnu i prosperitetnu zemlju.

Razgovarali su i o aktivnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaključili da je neophodno da se počne raditi na ekonomskim pitanjima i poboljšanju života građana, kako bi se poboljšao standard građana i spriječio odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u SAD-u Bojan Vujić.

Prihvati notifikacije